Пуковник Роберт Хјуз нови командант војне базе Бондстил

Пуковник америчке војске Роберт Хјуз нови је командант Мултинационалне бригаде Исток и војне базе Бондстил код Урошевца. Церемонији примопредаје дужности присуствовао је и амерички амбасадор на Косову Филип Коснет. 

Америчким војним снагама на Косову у наредних девет месеци командоваће пуковник Роберт Хјуз. Он  предводи 44 пешадијску бригаду Националне гарде државе Њуџерзи, која је заменила војнике Националне гарде Хаваја.

Нови камандант Бондстила је рекао да мисија америчке војске остаје иста - да обезбеди сигурност и слободу кретања за све грађане на Косову.

"Одлучни смо у намери да спроводимо мандат на основу Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација и војно-техничког споразума. Војници Кфора су јединствени и посвећени мисији са нашим мултинационалним партнерима, у корист институција и народа на Косову", рекао је командант Хјуз.

Кфор је најдужа војна НАТО операција. Према речима њеног команданта Лоренца Д'Адарија - сваки војник је важан за будућност Косова.

"Радимо веома важан посао, а то је осигурање безбедног окружења на Косову. То је предуслов дијалогу и политичком дискурсу, који ће омогућити одрживо решење. Наш посао понекад упоредим са водом која тече из славине, оног момента када приметите да воде више нема, тада схватите колико вам је битна", поручио је командант Кфор-а.

Претходни команадант Бондстила Рој Мекарег је за РТК2 рекао да завршава веома успешну мисију на Косову и захвалио се свима на сарадњи. Мекарег је одликован медаљом за заслуге америчке војске.

"У претходних девет месеци спровели смо преко 2.000 патрола и имали смо важну улогу у пружању сигурног и безбедноог окружења. Имали смо одличну сарадњу са нашим мултинационалним партенерима и савезницима, Косовском полицијом и Српским оружаним снагама", додао је пуковник Мекарег.

Америчке трупе у саставу мултинационалне борбене групе Исток ротирају се на сваких девет месеци, а ово је њихова 26 ротација од 1999. године. Церемонији примопредаје дужности присуствовао је и амбасадор САД-а Филип Коснет.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи