Меркел: Надвили се тамни облаци над дијалогом Београда и Приштине

Немачка канцеларка Ангела Меркел истакла је да су се тамни облаци надвили над дијалогом Београда и Приштине након што су косовске власти увеле таксе на српску робу.

Ангела Меркел је, у разговору са дописницима у Берлину, нагласила да Немачка има велики интерес за европску интеграцију "Србије и Косова", да се на том путу напредује, али, како је подвукла, за то је потребно обновити дијалог Београда и Приштине.

Таксе су довеле до назадовања, а не напретка, рекла је Меркелова, подсетивши да је о томе разговарала са лидерима Београда и Приштине на ранијем састанку у Берлину.

"Морамо сада видети како да обновимо дијалог. Разговарала сам са Александром Вучићем, Хашимом Тачијем, Рамушом Харадинајем. Још нема напретка по овом питању. Понудили смо састанак у Паризу и још је неопходно радити на томе", поручила је немачка канцеларка.

Меркелова је на традиционалном летњем пријему за медије истакла да је важно да се напредује у приближавању земаља региона ЕУ, као и да је неопходно да се на те земље гледа као на део Европе, а средњерочно и као на чланице ЕУ.

"Када се погледа на географску карту, све земље Западног Балкана су окружене чланицама ЕУ. У нашем је интересу да државе региона добију европску перспективу", нагласила је Меркелова.

У то, како је рекла, спада и визна либерализација за Косово.

Указала је да се Харадинај недавно састао са министром унутрашњих послова Немачке и да је неопходно да Приштина, за добијање безвизног режима, обезбеди још неке "сигурности".

"У сваком случају, ми стојимо иза циља визне либерализације, а када ће она уследити, за сада не могу рећи", истакла је Меркелова упитана да прокоментарише изјаву Харадинаја да је питање само недеља када ће бити донета одлука о визној либерализацији.

Упитана да прокоментарише све већи број џамија на Косову и наводе о противљењу грађана њиховој градњи, рекла је да је познато да није само ЕУ заинтересована за утицај у том региону, већ и друге земље.

"Одлука је на становништву како на то реагује", поручила је канцеларка Меркел.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво