Вулин и Мојсиловић са Волтерсом о политичко-безбедносној ситуацији у региону

Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Милан Мојсиловић састали су се у Београду са врховним командантом Савезничких снага у Европи генералом Тодом Волтерсом. На састанку је било речи о актуелној политичко-безбедносној ситуацији у региону и свету, сарадњи Војске Србије са КФОР-ом, те заједничким активностима Војске Србије и НАТО-а у оквиру Програма "Партнерство за мир".

Александар Вулин је истакао да је сарадња Министарства одбране и Војске Србије са НАТО-ом под окриљем Програма "Партнерство за мир" веома добра, да је она оптимални ниво наших односа и да је за обе стране веома корисна. 

Потврђено је стратешко опредељење Републике Србије као војно неутралне државе, а разматране су и могућности за даљи развој сарадње кроз постојеће механизме Партнерства за мир и усвојени Индивидуални акциони план партнерства.

Такође, министар је изразио захвалност за добру сарадњу и разумевање. Србија је војно неутрална земља и као таква неће улазити ни у један војни савез. Политика стабилности и мира коју упорно и доследно води председник Вучић чува мир на Балкану и војска Србије је њен гарант и чувар.

Вулин је нагласио да је највећа безбедносна претња за мир на Балкану формирање „војске Косова" и покушаји стварања велике Албаније.

"За Републику Србију КФОР представља једину легитимну оружану формацију на Косову и Метохији и српско становништво у покрајини у њему види једини гарант своје безбедности. Све земље које чине КФОР имају нашу захвалност за очување мира на простору КиМ. Зато је за Србију веома забрињавајуће када се умањује бројност или улога КФОР-а", нагласио је Вулин, саопштило је Министарство одбране.

Генерал Волтерс похвалио је допринос Министарства одбране и Војске Србије у мултинационалним операцијама под мандатом Европске уније и Уједињених нација, с посебним нагласком на ангажовање наших припадника у мисији у Либану (УНИФИЛ).

Волтерс је рекао да НАТО поштује неутралност Србије и уздржане и смирене реакције руководства Србије као и вођство председника Вучића.

Саговорници су сагласни да обе стране остају посвећене тражењу најефикаснијих одговора на савремене изазове, ризике и претње безбедности и да ће заједнички радити на одржању мира и стабилности у региону.

Током састанка са Волтерсом говорећи о безбедносној ситуацији у јужној српској покрајини, генерал Милан Мојсиловић је нагласио да је КФОР једина легитимна оружана формација на Косову и Метохији и да је као такав најодговорнији за безбедност становништва на целокупном простору Аутономне Покрајине Косова и Метохије, а посебно неалбанског становништва на Северу.

Током сусрета је потврђено стратешко опредељење Републике Србије као војно неутралне државе, а разматране су и могућности за даљи развој сарадње кроз постојеће механизме Партнерства за мир и усвојени Индивидуални акциони план партнерства.

Генерал Волтерс сусрео се раније данас са председником Републике Србије и врховним командантом Војске Србије Александром Вучићем и са начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем.

Генерал Тод Волтерс, који је и командант америчких војних снага у Европи, дужност врховног команданта Савезничких снага за Европу преузео је у мају ове године, а Србију је посетио у оквиру обиласка региона након пријема дужности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво