Брнабић: Улагање у науку најсигурнији начин инвестирања у будућност земље

Премијерка Ана Брнабић разговарала је са директором Светске банке за финансије, конкурентност и иновације Алфонсом Гарсијом Мором о структурним реформама и економским резулататима Србије, спровођењу текућих пројеката у сарадњи са Светском банком и плановима за будућу сарадњу у току ове и у наредним годинама, саопштила је Канцеларија за сарадњу са медијима Владе Србије.

Ана Брнабић је истакла да ће Србија ове године наставити са стабилним растом БДП-а, као и да се очекује остваривање пројектованог раста од 3,5 одсто у 2019. години, наводи се у саопштењу.

Према њеним речима, Србија је улагање у образовање и развој модерне привреде кроз дигитализацију, препознала као кључне области одрживог развоја, које ће бити фокус ове владе у наредном периоду.  

Премијерка је известила представнике Светске банке да се интензивно ради на модернизацији Пореске управе.

Објаснила је да се у наредним данима очекује усвајање сета закона који ће подстаћи даљи раст електронске трговине, док се на јесен очекује усвајање више закона из области интелектуалне својине и инвестиционих фондова.  

Наводећи разлог посете, директор Светске банке за финансије, конкурентност и иновације истакао је да та финансијска институција жели да пружи подршку капацитетима које Србија има, како би успешно стабилизиловала своју привреду и убрзала тренутни раст. 

Алфонсо Гарсија Мор је нагласио да је за Србију важно да настави са макроекономским реформама и створи доминантнији приватни сектор.

За даљи напредак, каже, неопходно је повећање конкурентности, пре свега у области технологија и иновација, али и пољопривреде.

Похваливши резултате које је Србија постигла у оквиру електронске управе, још једном је нагласио њену улогу у стварању подстицајног пословног окружења и транспарентне и ефикасне јавне управе. 

Брнабићева је, такође, навела да је покренут Фонд за науку чиме је, како каже, омогућено конкурентно финансирање науке и најавила већа улагања у Фонд за науку у наредним годинама.

Премијерка Србије и Гарсија Мор су се сагласили да је даље улагање у науку и научне пројекте уједно и најсигурнији начин инвестирања у будућност земље.  

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи