Крстић: Mора се одустати од максималистичких циљева

Председник Француске Емануел Макрон завршио је дводневну посету Србији. Разговарао је са студентима из Регионалне канцеларије за сарадњу младих, као и са уметницима и истакнутим јавним личностима наше земље, који представљају спону између Србије и Француске. Србија је добила и поруке подршке. Шта остаје после посете француског председника?

Аналитичар медија Небојша Крстић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а навео да је то била једна изузетно комплексна дводневна посета са мноштвом догађаја и ризика. 

"Председник Макрон је дошао после скоро 20 година недоласка било ког председника Француске и дошао је само у Србију — није правио неку регионалну турнеју, па смо ми били успутна станица", навео је Крстић. 

Оценио је да је то један од највећих међународних политичких успеха које председник Србије Александар Вучић има у својој каријери.

Значајно је и што је разговор између Макрона и Вучића трајао укупно неколико сати, јер, како каже Крстић, Србија нема прилику да образлаже своје виђење проблеме једној таквој личности толико дуго.

Што се тиче проблема Косова, Макрон је говорио да је једино право решење за Косово — компромис, истиче Крстић.

"Да би се дошло до решења, неопходно је да обе стране одустану од својих максималистичких циљева. Све што је изрекао иде у прилог званичној позицији Србије и Вучићевој политици", рекао је Крстић. 

Додао је да Макрон заговара решење у коме се поштује интегритет и суверенитет два народа и да је подела нешто што је реално.

"Наставак дијалога, охрабрујућа изјава нове председнице ЕК"

За септембар се најављује наставак дијалога између Београда и Приштине. 

Према речима Крстића, самит лидера Западног Балкана у Берлину био је неуспешан, а потом се заказани самит у Паризу није одржао.

"Тада је Србија 'убрала поене', јер је све време заговарала наставак дијалога, док је друга страна одбила било какав разговор о подизању санкција", сматра Крстић, и додаје да је то био један од разлога повећане срдачности председника Макрона.

"Србија је од јуче добила новог, снажног партнера у Европској унији", сматра Крстић.

Кадри Весељи је изјавио да подржава идеју о привременој суспензији такси.

Крстић је рекао да је та изјава директна последица посете француског председника Србији.

Проблем Косова, према мишљењу аналитичара, неће се решити без САД, а ни без Русије.

"Ствар је изузетно тешка и компликована, али Србија је стекла једног моћног савезника и пријатеља у Европи, који разуме ситуацију у којој се нналазимо. Не гледа се на то више механички", наводи Крстић. 

Урсула фон дер Лејен је изабрана за нову председницу Европске комисије, а изјавила је да ће се посебно посветити интеграцији Западног Балкана у ЕУ.

Крстић је њену изјаву, као и изјаве председника Макрона, оценио као "склоп охрабрујућих вести" за Србију какав дуго нисмо добили.

 

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 17. јул 2019, 11:34) - Alex [нерегистровани]

Sacekati

Sačekati nove okolnosti, kao što su mnogi zagovaraju, a ne ishitreni potezi i potpisi na tzv. pravno obavezuje im dokumentima, se pokazuju kao opravdani u punoj meri, što ovaj razvoj događaja dokazuje!

(среда, 17. јул 2019, 11:06) - anonymous [нерегистровани]

Da

Mora i Albanci da odustanu od maksimalistickih ciljeva