Врховни командант НАТО-а у Европи стигао у Београд, сутра са Вучићем

Врховни командант НАТО снага у Европи и командант америчких војних снага у Европи Тод Данијел Волтерс стигао је вечерас у Београд, сазнаје "Танјуг".

Тод Данијел Волтерс ће се сутра, како је раније данас најављено из Прес службе Председника, састати са председником Србије Александром Вучићем.

Глас Америке је објавио, позивајући се на изворе у Врховном штабу савезничких снага у Европи, да Волтерс посећује Србију у оквиру турнеје обиласка команди и канцеларија НАТО-а у земљама Европе и атлантског региона.

Врховни штаб савезничких снага у Европи није прецизирао тачан термин његове турнеје, државе које ће обићи, нити потенијални датум доласка у Србију, као и ко ће му бити саговорници, а указано је да је повод за то Волтерсово преузимање команде – што се догодило 3. маја ове године.

"Врховни штаб савезничких снага планира да се сусретне са лидерима како би што боље разумео стање на терену и истражио могућности за побољшање сарадње", речено је Гласу Америке.

Тод Данијел Волтерс је позицију врховног команданта НАТО снага у Европи преузео од генерала Куртиса Скапаротија, а претходно је обављао функције команданта америчких ваздухопловних снага у Европи и америчких ваздухопловних снага у Африци.

Како се наводи, Волтерс је априла ове године изјавио током процедуре за поновно постављање у чин генарала и команданта у Одбору за оружане снаге Сената САД, да је америчко присуство на Косову потребно да би се ојачао отпор косовских партнера на, како се изразио, спољне малигне претње.

Такође, тада је рекао и да америчка команда у Европи подржава развој косовских безбедносних снага у складу са планом транзиције и у пуној у сарадњи са САД и земљама савезницама НАТО-а.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(среда, 17. јул 2019, 09:55) - anonymous [нерегистровани]

Stav USA više nego jasan

" američko prisustvo na Kosovu potrebno da bi se ojačao otpor kosovskih partnera na, kako se izrazio, spoljne maligne pretnje.Takođe, tada je rekao i da američka komanda u Evropi podržava razvoj kosovskih bezbednosnih snaga u skladu sa planom tranzicije i u punoj u saradnji sa SAD i zemljama saveznicama NATO-a."Treba li još neešto dodati.On vojnički jasno i neuvijeno govori i ne spominje nikakve kompromise, razmjenu teritorija ili ukidanje taksi.Američki stav je jasan, oni su priznali nezavisno Kosovo i s tim se Srbija mora pomiriti, oni sigurno neće povući priznanje, a Bondsteel je garancija da Srbija može pokazivati svoju vojnu moć samo na paradama i manevrima, nikako na Kosovu.

(среда, 17. јул 2019, 04:29) - anonymous [нерегистровани]

A sto Vam to znaci?

Za nas koji govorimo srpski, sto Vam to znaci “narifetluci”?

(уторак, 16. јул 2019, 21:39) - anonymous [нерегистровани]

Ma kakva glupost ?

NATO, a uvek komandant, ameriki oficir ! Mislim da i danas otislom Makronu nije a da ne smeta ta cinjenica... Evropa MORA biti UJEDINJENA i sveobuhvatna, a ne neko njome da se poigrava. Da li ce ova danas izabrana zena biti sposobna da radi na tome! Evropa MORA imati svoju: Ekonomiju, Pravdu i zakone gde ce sve clanice biti ravnomerno tretirane, sa svojom vojskom i predsednikom Evropske Ujedinjene Drzave ( UDE ) , Sve drugo su marifetluci "silnih" ! 

(уторак, 16. јул 2019, 21:25) - Gavro [нерегистровани]

Волтерс посећује Србију у оквиру турнеје обиласка команди и канцеларија НАТО-а

A ja mislio da mi nismo u NATO.