Макрон је отишао, а шта је остало – има ли Србија већу подршку по питању КиМ

Од јуче се анализира готово сваки корак Макрона у Београду, посебно његово обраћање на српском језику, али и ставови о Косову и ЕУ. Да ли је председник Француске изнео нове ставове о те две кључне теме?

"Француска вас воли као што сте ви волели њу", на српском је Емануел Макрон говорио о догађајима и личностима које су симбол споне и добрих односа Србије и Француске у 20. веку.

"Ако имамо у виду колико Французи држе до свог језика, онда је јасно да је ово куриозитет", каже Наташа Драгојловић из Националног конвента о ЕУ.

"Француска види Србију као врата за Балкан, битно је развити добре и партнерске односе са Србијом више него са другим земљама у региону. И покушава да буде добар гост", истиче Лоран Руи, дописник телевизије Франс 24.

И жели да окрене нову страну у односима. На старим странама су, између осталог, бомбардовање СРЈ у којем је Француска учествовала, признање Косова само дан после једнострано проглашене независности, и последње – споран распоред седења на церемонији обележавања стогодишњице примирја у Првом светском рату.

Француски Монд пише да је Макрон имао задатак да се тај гаф заборави. О тежим темама ипак на француском.

"Србија и Косово су по мом мишљењу европске државе и морамо да помогнемо да се то преведе у чињенице. Француска и ја ћемо се ангажовати да у наредним месецима дође до озбиљног дијалога. Проналажење компромиса значи да немамо унилатералне неконструктивне потезе ни са једне стране. Догађаји од последњих неколико месеци нас забрињавају, а одлуке супротне споразумима морају бити укинуте", поручио је Макрон. 

Најава новог састанка о КиМ 

Покушај Француске да се врати на Балкан видео се још пре неколико месеци, када је са Немачком организовала самит, односно разговоре о Косову. Иако јулски састанак у Паризу није одржан, Макрон најављује нови сусрет.

"Он је истакао потребу за компромисом, то је промена у политици Француске. То је највише што можемо да очекујемо од земаља које су признале Косово", рекао је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

"Француска је овде, Србија је исто тако у нашим срцима", поручио је Макрон током посете.

"Председник Макрон је показао ту разлику у односу на друге политичаре, да је желео да се директно обраћа народу и људи су га прихватили не зато што су чули много дивних ствари о Косову, јер је показао емоцију, показао поштовање нашој земљи", навео је председник Вучић. 

О реформи ЕУ 

И није одустао од Србији добро познатог става у вези са евроинтеграцијама.

"Паралелно са реформама које Србија треба да спроведе, Европска унија мора да се реформише како би била спремна да прими Србију", поновио је Макрон.

"Што се тиче услова за ЕУ, није ново ништа рекао. За то има подршку великог дела своје јавности, својих колега шефова држава и влада ЕУ. И избори за Европски парламент показали су да групација којој припада Макрон заузима треће место у ЕП, тако да ће се његов глас о реформи ЕУ и те како чути", навела је Наташа Драгојловић. 

Без одговора, међутим, на питање колико би те реформе могле да трају. А на питање колико је извесна раније помињана 2025. као година уласка – одговор да се не треба затворити у календар, већ размишљати о реформама.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво