Посета Макрона – оно што нисте могли да видите

Припрема за долазак страних државника није лак посао. Захтева добру организацију и поштовање протокола. Током посете француског председника све је било како треба, а шта се дешавало иза камера?

Више од 700 домаћих и страних новинара и екипа било је пријављено за праћење посете француског председника Београду. Посета је завршена Макроновим састанком са српским уметницима, чему су претходили разговор са студентима, обраћање на Калемегдану, полагање венаца на Новом гробљу и пријем у Палати "Србија".

"Дошли смо раније због безбедносних провера које су детаљне, али нису претерано малтретирање. Ушли смо унутра и пошто смо дошли доста раније, могли смо да видимо како војска поставља црвени тепих и бину на којој су стајали председници док су се интонирале химне, војни оркестар који је увежбавао химне. У једном тренутку један официр је галамио на нас што снимамо његове људе како метлама чисте црвене тепихе, али добро", каже Бојан Бркић, новинар РТС-а.

Буде ту и нервозе понекад јер мора све да буде беспрекорно, додаје Бркић.

Палата "Србија" после одласка председника и новинара

У Палати "Србија" новинари нису могли да присуствују свим дешавањима, већ су их пратили на екранима у прес-центру, а сниматељи су снимали тамо где је било дозвољено. После тога, одржана је прес-конференција. Правила су иста и за домаће и за стране новинаре, а наши се увек труде да буду добри домаћини.

"Ако треба да их пустимо да први уђу, да први изађу, јер и ми када путујемо некуда знамо како је напорно – прво путујете, дођете у непознату средину, где се говори непознат језик, никога не познајете. Све то отежава рад, а онда се ми трудимо да им олакшамо, ако им зафали нешто од опреме, покварило се, нису донели, нису знали да им треба. Ми се увек између себе договоримо да им дамо", објашњава Бркић.

Током посете, све је било по протоколу. Једино је председнички разговор трајао дуже, па су обилазак изложбе и пленарна седница били скраћени.

"Кад се заврши посета, не можете да верујете колико се брзо Палата 'Србија' врати у пређашње, пасивно стање. Буквално за пола сата, као да се тамо није ништа ни дешавало", каже Бркић.

Данашњи распоред саставила је Амбасада Француске у Београду, па је атмосфера била опуштенија. Јучерашњи протокол био је државни и формалнији.

Дочек на Калемегдану   

"На самом Калемегдану припреме трају већ неких 10 до 15 дана. Сва предузећа су ту, од 'Зеленила', 'Београдске тврђаве', 'Београд-пута', 'Градске чистоће', комуналне полиције и инспекције и осталих предузећа по потреби", каже Дарко Главаш, в. д. секретара "Беокома".

Око 2.000 застава постављено је дуж трасе којом се кретала председничка колона. За припрему дочека на Калемегдану ангажовано је 100 радника. Постављена су два километра ограде, километар каблова, седам великих екрана и пет агрегата снаге по један мегават.

"Ту се укључује и Сектор за ванредне ситуације како би све то било на адекватан начин постављено, спроведено и безбедно. Када на све то додамо сарадњу са републичким службама, пре свега – МУП, УСП, ПУ Град Београд, долазимо до тога да је ово једна изузетно важна, добро планирана, добро координирана и успешно организована активност", истиче Главаш.

Радио-телевизија Србије преносила је посету са више од 40 камера, осам џи-ес-ем ранаца и свим расположивим репортажним колима. Коришћени су сателитски линкови, оптичке везе, интернет и сложен систем веза. У програму који је трајао више од шест сати гостовало је 12 аналитичара. РТС је јуче био најгледанија телевизија, са 24 одсто удела у гледаности, односно 1.966.000 гледалаца.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво