Посланици о "Фијату", Сребреници, посети Макрона

Посланици Скупштине Србије су, као и сваког уторка, када је седница у току, постављали питања извршној власти и државним органима. Интересовало их је да ли је Влада Србије имала увид у инвестиоциони план компаније "Фијат", да ли је могуће променити Кривични закон како би се казнили они који тврде да је у Сребреници почињен геноцид, а било је и питања у форми предлога за кривичне проијаве против појединих медија. 

Шеф посланичке групе СРС Војислав Шешељ подсетио је да су радикали сугерисали Влади Србије да се уведе одредба у Кривичном законику којом би се свака изречена тврдња да је у Сребреници био геноцид - кривично кажњавала. 

Он сматра да је неопходно да се хитно донесе таква одредба, због свих дешавања у јавности, и у том конктексту је поменуо данашни текст у листу Данас Снежане Чонградин у којем је, каже, написала да је она новинарка у држави која је починила геноцид и са тиме се није суочила. 

Такође се осврнуо на део текста у којем се, каже, Жене у црном и Иницијатива младих за људска права називају елитом. 

"Ето вам елите", рекао је Шешељ и додао да би он, да је на власти, знао да се "обрачуна са њима". 

Посланик Покрета социјалиста Ђорђе Комленски рекао је да његово питање треба да се протумачи као прекршајна или кривична пријава против Н1, Нове С и Спорт клуба. 

Комленски је питао тужилаштво, РЕМ и друге надлежне органе да ли наведени медији плаћају накнаду и у ком износу, да ли су уписани у регистар јавних гласила, да ли су они порески обвезници у Србији, да ли плаћају накнаду СОКОЈ-у, да ли реемитују програм из Луксембурга, да ли емитују домаће рекламе... 

Посланик Странке модерне Србије (СМС) Немања Радојевић питао је председницу Владе Србије Ану Брнабић и министра привреде Горана Кнежевића да ли "Фијат" има инвестиоцини план за фабрику у Крагујевцу и да ли ће запослени, који се сада шаљу на плаћено одсутсво, остати без посла. 

Радојевић каже је Влада Србије услед смањене производње одобила додатне дане плаћеног одсуства за запослене до краја године. 

О посети Макрона 

Посланик "Покрет за спас Србије - Нова Србија" Ђорђе Вукадиновић осврнуо се на посету француског председника Емануела Макрона. 

Вукадиновић је казао да је Макрон у свом говору рекао да су Србија и Косово европске државе и да то треба да се преведе у реалност, те да је у том светлу говорио о споразуму између Београда и Приштине, а да нико француском председнику није ставио до знања да Косово није независна држава, те упитао зашто није било дипломатске реакције. 

Додао је да ниједан медиј данас није пренео те Макронове речи. 

Посланик СНС Александар Марковић питао је председницу Владе Србије Ану Брнабић да ли постоји опасност да буду отежане европске интеграције, с обзиром на, како каже, нарастајућу нетолеранцију "агресивне мањине у друштву, која све отвореније оспорава право на мишљење и говора свима који другачије мисле од њих, а посебно председнику Александру Вучићу". 

Марковић казе да један део друштва, који се, оцењује, препознао у синтагми "лажна елита", континуирано спроводи хајку против оних који не деле њихове ставове. 

У тој хајци, како каже, предњаче Н1, али има и "разних штампаних билтена Савеза за Србију, дневних и недељних", а најдаље је, додаје, отишао лист "Данас". 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво