Вучић: Док сам жив залагаћу се за компромис са Приштином

Потребно је време да се о неким стварима опет говори, мислим да ће наставак разговора о Косову са великим силама бити у септембру, рекао је председник Србије Александар Вучић на Калемегдану.

Александар Вучић је, у изјави новинарима на Калемегдану након разговора са студентима Канцеларије за младе, рекао да ће се док је жив залагати за компромис када је реч о Косову и Метохији.

"Ако не будемо могли, неке генерације после нас ће морати. Да живимо у страху од ратова... купујемо оружје да бисмо се одбранили. Ако виде да је Србија као орах тврда, знаће да је није лако сломити", истакао је Вучић.

Одговарајући на питање новинара када се може очекивати нови састанак о Косову са лидерима Немачке и Француске, председник је рекао да ће на том нивоу разговарао вероватно у септембру.

"Мислим да је потребно време да се о неким стварима опет говори. Мрзим да пребацујем кривицу на другу страну, хајде да сачекамо да велике силе ураде свој посао", рекао је председник Србије.

"Морамо и себе да мењамо" 

Када је реч о регионалним односима, Вучић је истакао да "ми морамо да се посветимо себи".

"Онај који је пажљиво слушао шта је то што говори председник Макрон, чуо је да ће они (ЕУ) имати своје дебате, своје проблеме које ће да решавају, а ми морамо да се посветимо региону, направимо најбоље односе и онда ћемо бити снажнији и јачи", указао је председник.

Напоменувши да морамо да разумемо да други немају увек исте ставове као ми, Вучић је истакао да "морамо и себе да мењамо а не да тражимо да се само други мењају".

Навео је да мора да се гледа у будућност јер, како каже, није истина да људи беже из овог региона само због малих плата.

"Људи одлазе из региона јер нису сигурни шта је будућност, шта је перспектива, а не само због плате. То морамо да мењамо", истакао је Вучић.

У том контексту је истакао и разговор са студентима регионалне Канцеларије за младе као месту квалитетне размене идеја и људи из региона.

"То мора да иде на виши ниво, обећао сам да ћу дати подршку програму Канцеларије за младе", непомиње председник.

"Први дан посете – један од најлепших дана" 

Анализирајући Макронову посету, Вучић је рекао да петосатни разговор са француским председником говори о томе да је желео много тога да чује, сазна и научи од једног од, како истиче, највећих лидера.

"Желео сам да представим Србију, наше проблеме и муке и замолим за подршку Француске. Мислим да ни са ким имао тако дуге разговоре и то је један од преломних тренутака за будућност", напомиње председник Србије.

Истичући да је Макрон успео да купи срца људи обраћањем на Калемегдану, Вучић је рекао да му је у последњих седам година то био један од најлепших дана. 

"Његов иступ на Калемегдану био је изузетан, изузетан таленат, огроман политички ентузијазам, енергија. Успео је да купи срца људи емоцијом, непостојањем страха да говори народу и да се обраћа људима. Углавном се председници затварају у четири зида. Председник Макрон је показао ту разлику што је желео да се директно обраћа народу", навео је председник.

Људи су Макрона прихватили, сматра, не зато што су чули дивне ствари о Србији већ зато што је показао емоцију, пријатељство.

"Показао је да му је стало до Србије, показао је поштовање према Србији. Србија није нека рупа на саксији и забачено место. Осећао сам се врло добро", напоменуо је председник.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(среда, 17. јул 2019, 01:20) - Una [нерегистровани]

Resenje

Situacija na KIM nije laka,Svesni smo da se nalazimo u jako teskoj poziziji.Boricemo se da nadjemo kompromisno resenje,jer zelimo da sacuvamo mir i stabilnost.

(уторак, 16. јул 2019, 18:20) - anonymous [нерегистровани]

неуспео покушај

Научили смо западну лекцију , тако да патетичан и срцепарајући наступ, не утиче на наше расуђивање. Раздвајају нас од наше територије, али нас нису раздвојили од памети.

(уторак, 16. јул 2019, 18:11) - anonymous [нерегистровани]

"menjanje"

1918.g. smo se menjali i gledali u budućnost, pa smo doživeli genocid i proterivanje 1941-5.g. Onda smo se menjali i gledali u budućnost 1945.g. i doživeli 1991.-9.g. proterivanje, ubijanje i etničko čišćenje. Ako opet zaboravimo , biće to kraj za nas.

(уторак, 16. јул 2019, 15:54) - anonymous [нерегистровани]

A tako znaci

Вучић: Док сам жив залагаћу се за компромис са Приштином
To znaci, od kompromisa nema nista, posto ce to zalaganjue ocigledno da potraje.

(уторак, 16. јул 2019, 12:38) - Vladimir [нерегистровани]

Mudrost i vera su naj jace oruzije!

A.Vucic konacno prica u ime naroda a ne samo u njegovo ime ili ime njegove partije.

(уторак, 16. јул 2019, 12:29) - Vitkoanonymous [нерегистровани]

Antiglobalista

Da taj kompromis ne znaci priznanje Kosova.

(уторак, 16. јул 2019, 12:13) - Stevan [нерегистровани]

Francuska, nas veliki prijatelj

A ti prijatelji nas bombardovali i priznali Kosovo kao republiku. O cemu vi pricate?! Ako nam je vec toliki prijatelj, zasto ne povuce priznanje?!

(уторак, 16. јул 2019, 11:49) - anonymous [нерегистровани]

Obavestenos

Jedina moguca i ispravna politika.