Макрон и Вучић са студентима Канцеларије за младе

Сарадња, помирење и превазилажење стереотипа и тешког наслеђа сукоба у прошлости су изузетно важни за будућност Западног Балкана, а сарадња младих може донети мир региону, пренели су студенти Регионалне канцеларије за сарадњу младих (RYCO) у разговору са председницима Француске и Србије, Емануелом Макроном и Александром Вучићем у Београду.

Учимо из прошлости да би имали бољу будућност, нагласили су они.

Председник Француске најпре се упознао са радом Канцеларије, оценивши да је добро да постоји организација која подстиче сарадњу младих.

Ђуро Блануша из Канцеларије указао је да ова организација постоји већ две године, да је кроз њу, односно њене активности, прошло 3.000 младих.

Истакао је да је циљ повезивања младих у региону да се уклоне предрасуде и баријере у сарадњи.

Студенткиња Емина из Сарајева рекла је да је њена мотивација за учешће у овом пројекту управо жеља за успостављање трајног и одрживог мира.

Рекла је да жели да допринесе превазилажењу свих препрека напретку друштва у њеној земљи, и да сматра да је потребно више сарадње у региону, као и што више заједничких пројеката.

Студенктиња са Косова и Метохије, Ирина, из невладине организације Блинк, казала је да на Косову не постоји контакт младих Албанаца и Срба, што жели да промени.

"То ме је увек забрињавало, и зато сам се заинтересовала за овај пројекат. Моја мотивација је да уклонимо баријере међу младима и омогућимо да сарађују", рекла је Ирина.

Иван из Београда рекао је да је његова мотивација за учешћем у Канцеларији да промени Западни Балкан на боље, и додао да је за регион битно да се реши косовски проблем.

О потреби сарадње у региону, пре свега младих, говорили су студенти из Северне Македоније, Црне Горе, као и Албаније, а оценили су да је Канцеларија остварење својеврсног сна, јер повезује младе региона у којој су земље и народи веома слични.

Подвукли су значај медија, који би, кажу, требало да истичу посебно позитивне примере, а мање указују на негативне.

Сви студенти указали су и на значај европске интеграције по будућност регион и младих у овом делу Европе.

Макрон је изразио задовољство што је чуо од младих људи да желе да сарађују, истакавши да је то веома битно, јер деле исти географски простор, регион, а добро је да деле и исте визије.

Он је упитао како је могуће још више помоћи у раду на њиховим пројектима што већег умрежавања.

Нагласио је да је важно да што више људи добије приступ оваквим пројектима и програмима који подстичу сарадњу у региону, додајући да је неопходна већина ако се жели променити друштво.

Такође је истакао значај да млади остану у својим земљама, што је веома битно за напредак региона.

Младима је Макрон указао да постоји европска перспектива за све земље, иако су неке, као БиХ, још удаљене, али да су неопходне реформе на том путу.

Навео је пример Бугарске и Румуније, које су чланице ЕУ, а у којима је велики број грађана напустио земљу, што не треба дозволити у овом региону, а то је могуће само кроз реформе и регионалну сарадњу.

Вучић, који је нагласио значај регионалне сарадње, се захвалио младима на њиховим напорима да промене регион.

Указао је да да је обавеза политичких лидера и државника да створе окружење за бољу будућност.

Пре разговора Вучић је са калемегданске терасе показао Макрону панораму Београда.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво