Где је простор за проширење српско-француске сарадње

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић рекао је за РТС да је простор за проширење сарадње Србије и Француске у области економије. Француска је досегла цифру од милијарду и по евра улагања у Србију, истакао је аналитичар.

Емануел Макрон је други француски председник који посећује Србију у овом веку, претходни је био Жак Ширак у децембру 2001. године. 

Директор Центра за развој међународне сарадње Драгомир Анђелковић рекао је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да је простор за проширење сарадње Србије и Француске у области економије.

Према његовим речима, економска сарадња је последњих година динамизирана. Француска је досегла цифру од милијарду и по евра улагања у Србију.

Размена је прешла милијарду и 100 милона евра што је респектабилна сарадња, а постоје и велики потенцијали — довољно је рећи метро, истиче Анђелковић.

"Метро вреди око четири милијарде евра. Француски приступ том пројекту је компатибилан ономе што ми желимо. То је велика ствар, не само економска, већ и геополитичка", каже Анђелковић.

Како истиче, добро је да више сила буде укључено, а Французи отварају врата и за друге. Тај пројекат ће, по свему судећи, реализовати Кина и Француска, каже аналитичар.

Како каже, то је велики новац и добро је имати Кину да би се реализовао тај пројекат.

"Кина има 6,2 одсто раста. Добро је имати кинески мотор уз себе, а овај модел са метроом то омогућава", каже Анђелковић.

Говорећи о томе колико је Макрон битан у Европи, Анђелковић каже да је генерално тешко рећи ко је у Европи битан.

Анђелковић сматра да постоје дубинске поделе у свакој од тих европских земаља, јер постоји шизофрена политичка сцена.

Посета добија геополитичку тежину 

Према његовим речима, Макронов рејтинг иде цик-цак, горе-доле и не треба заборавити да протести у Француској трају дуго. Он се прилагођава захтевима у великој мери да би сачувао рејтинг, тешко је рећи чија је позиција данас јака.

"За нас је битна његова посета, јер показује да Србија добија неку врсту геополитичке тежине", каже он.

Друго је питање што ми предимензионирамо такве посете па направимо историјску посету, јер имамо жељу да будемо прихваћени, објашњава Анђелковић.

"Учинили смо корак напред", каже Анђелковић.

Говорећи о реформама ЕУ, Анђелковић каже да је став председника Француске и у великој мери став Француске и не треба очекивати брз наставак евроинтегтрација.

"Треба да преузмемо позитивна искуства са запада, али и са истока. Када схвате да смо превише оптерећени, сусрећемо се са бројним захтевима", каже он.

Као каже, Србија треба да буде хладна на такве ставове из Париза — да се не оптерећујемо.

"Макрон је био емотиван и потрешен, нисам сигуран да би могао у Француској да скупи толико људи као што се десило у Београду — српски народ памти савезништво из Првог светског рата", рекао је Анђелковић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи