Продате три амбасаде, судбина стана на Петој авенији и даље неизвесна

Годинама се говори о подели имовине дипломатских представништава бивше СФРЈ широм света. Чвор имовинско-правних односа се полако одмршава, па су тако три амбасаде које су припале Србији већ продате, а у буџет је уплаћено око 40 милиона долара. Објекти у Њујорку и Берну, вредни укупно 50-ак милиона, и даље су предмет расправе.

Почетком месеца у Београду је одржан састанак Мешовитог комитета за расподелу дипломатске и конзуларне имовине бивше СФРЈ (Анекс Б Споразума о питањима сукцесије). Састанак је након више од седам година завршен конкретним одлукама.

Генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић је, гостујући на РТС-у, рекао да су Србији припали објекти у Франкфурту, Женеви, резиденција у Харареу.

"Када је реч о Франкфурту, седамдесетих година је потписан споразум о доживотном издржавању власнице, бака је живела до ове године, ми смо то уредно плаћали. Ми то нисмо одмах наследили када је умрла и сада смо морали да добијемо одлуку сукцесора да је то наше", испричао је Одаловић.

Идентификована су два објекта у Драчу и Тирани. Тренутно се тамо, каже Одаловић, води спор са Албанијом, али је неспорно да припадају Србији.

Три објекта су већ продата и око 40 милиона долара је уплаћено у буџет Србије, истакао је генерални секретар Министарства спољних послова Србије..

Нерешена питања објеката у Њујорку и Берну 

Даље ће се радити на решавању питања резиденције у Њујорку на Петој авенији, чије одржавање много кошта. Такође, нерешено је остало и питање објекта у Берну.

"То су два најтежа питања, продаја два објекта која имају велику вредност, 40 милиона за Њујорк и десетак милиона за Берн. То је за нас велики терет. Ми држимо комплексе у којима имамо по 2.500 квадрата, а имамо мало људи, а не можемо да инвестирамо јер нису наши", наглашава Одаловић. 

Током састанка комитета утврђено је да нама никад нису припадали објекти у Камбери и Тунису, већ су уписани са непровереним имовинско-правним статусом.

Такође, додаје Одаловић, у нашем власништву нису ни објекти у Копенхагену и Варшави.

"Добили смо ноту да морамо да напустимо и објекат у Адис Абеби јер објекат није наш, али смо са два нека састанка успели то да зауставимо", навео је Одаловић.

Подела са другим бившим државама 

Када је реч о објекту у Бразилији, генерални секретар МСП-а додаје да ће се извршити физичка подела.

"Србији је припао централни део резиденције и око хектар земљишта. Даље ће се делити и објекти у Њу Делхију, Москви, која је посебна због размене земљишта, имамо два могућа модела", нагласио је Одаловић.

Извршена је подела објекта у Анкари између Србије и Босне и Херцеговине, док је објекат у Атини подељен са Северном Македонијом.

"Морамо да решимо питања у Африци и Азији, јер тамо сукцесори не показују интересовање, У сваком случају и на томе радимо заједно. Надамо се да ће у Београду бити следећи састанак. Мислим да сада имамо шансе да ово решимо у неко догледно време", навео је Одаловић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи