Харадинај: Све већа улога Париза у дијалогу Београда и Приштине

Улога Француске у постизању споразума између Београда и Приштине све је већа, изјавио је на пријему у француској амбасади поводом Дана пада Бастиље, премијер привремених приштинских институција Рамуш Харадинај, који је позвао француског председника Емануела Макрона да се још више ангажује на решавању тог питања.

Рамуш Харадинај наводи да је признање постојећих граница између Косова и Србије, клучно за даљи дијалог.

"Користим ову прилику да се захвалим и позовем француског председника да се још више ангажује на решавању овог питања. Оно што је сада потребно јесте проналажење оквира за узајамно признање постојећих граница између Косова и Србије, које је клучно за даљи дијалог", рекао је Харадинај, пренео је РТК2.

Француски амбасадор у Приштини Дидије Шабер је у обраћању присутнима нагласио да дијалог између Београда и Приштине мора бити настављен.

Шабер је, поред осталог, рекао и да "Косово заслужује да се нађе у Међународној заједници".

Тачи је у свом обраћању нагласио да ће Косово наставити да буде упорно у својим тежњама да се што пре придружи НАТО-у и ЕУ.

Француска амбасада у Приштини организовала је свечани пријем поводом 14. јула, Националног празника Француске, а пријему су, поред бројних званица, присуствовали и председник и премијер привремених институција у Приштини, Хашим Тачи и Харадинај. 

број коментара 3 Пошаљи коментар
(недеља, 14. јул 2019, 10:56) - Драшко [нерегистровани]

Границе

Србија је међународно призната држава са границама, које укључују и АП Косово и Метохија. Косово* није међународно признато и без добре воље Србије никад тај статус неће ни добити. Да је другачије не било разговора између Београда и Приштине. Тренутно стање замрзнутог конфликта са уведеним таксама одговара Србији, јер цели свет зна да је Србија у праву. Вучићева прича да замрзнути конфликт не одговара Србији не одговара стварном стању. И мало дете зна да је за решење проблема потребна међународна конференција са великим силама Русијом, САД-ом, Француском и Великом Британијом. Како нико не спомиње међуанродну конференцију очигледно да од тог нема ништа. Како су избори у САД идуће године, ако у октобру-новембру не буде конференција сљедеће четири године неће бити договора. Остаје опасност да Албанци нападну север Косова*, али Србија може одбранити тај део територије .

(недеља, 14. јул 2019, 10:30) - anonymous [нерегистровани]

Границе

Границе су дефинисане у УН а што се тиче међусобног признавања, ево ми ћемо да се одрекнемо вашег и ви заборавите на наше и то је готова прича. Што више идете главом кроз зид и одбијате било какве компромисе, све је ближе време када ће да буде друга прича. 

(недеља, 14. јул 2019, 09:23) - anonymous [нерегистровани]

хммм

Пааа, друже Рамуш, од тих граница неће бити ништа. То је бар сигурно, о свему осталом можемо да причамо.