Вулин: Нико неће моћи да пише историју српском народу

Министар одбране Александар Вулин поручио је да нико не треба ни да помисли да ће српском народу моћи да пише историју и да ћемо пристајати да зло које препознају у себи постане наша стварност и да њихова лаж постане наша истина.

Александар Вулин је официрима који су завршили Командно-штабног усавршавања Школе националне одбране честитао у име председника и врховног команданта Војске Србије и поручио им да је поносан на сваког од њих и уверен да ће они својим животима заслужити сећање потомака.

Министар је истакао да је сигуран да ће Војска Србије чувати своју земљу и народ, где год он живи и траје.

Замолио их је да никада не престану да буду достојни својих предака и да никада не престану да буду узор и предмет поштовања и љубави својих потомака.

"Када од нас велики и моћни траже да признајемо геноциде које нисмо починили, да пишемо историју како они мисле да треба да је пишемо или траже да честито и часно име свог народа бацимо на терен дневне политике, да се заборавимо и самопоништимо, онда знамо колико је вредно и велико што смо изабрали да сами одлучујемо о себи, да своју историју пишемо сами и да о њој говоримо онако како је било", рекао је Вулин на свечаности на Авали, код Споменика Незнаном јунаку.

Како је рекао, српски народ је, и када смо побеђивали и када смо губили, и када смо били на победничком пиједесталу, када смо се враћали слободи, када је било тешко и страшно - био достојанствен, како онда, тако и сада.

"Нико не треба ни да помисли да ће српском народу моћи да пише историју и да ћемо пристајати да зло које препознају у себи постане наша стварност - да њихова лаж постане наша истина", подвукао је Вулин, а наводи се у саопштењу Министарства одбране.

Подсетио је да је Србија обележила 100 година од завршетка Првог светског рата и 20 година од завршетка НАТО агресије, те да смо из историје и прошлости научили много.

Научили смо, каже, у ратовима које нисмо тражили и нисмо водили својом вољом, које нисмо изазвали - да смо их добијали и у њима побеђивали зато што су народ и војска били једно и зато што су вредности за које смо се борили биле вредности сваког човека, које свако може да прихвати и да разуме.

"Научили смо, посебно након грађанских ратова на простору бивше Југославије, да тамо где нема српске војске, ни српске државе, за Србе нема ни правде, ни саосећања, ни пажње", рекао је Вулин.

Научили смо и да само снажна српска држава и снажна војска, која је у стању да одговори на сваки изазов, јесу довољан гарант да ћемо трајати и живети тамо где смо се родили.

"Не тамо где нас је неко довео, послао, ни тамо где би неко могао о нама да говори као о агресору, већ тамо где смо се родили. Без обзира да ли се тамо протежу границе државе Србије, српски народ има право да очекује пажњу и заштиту своје државе и своје војске", нагласио је министар.

Војска Србије постоји да рата више никада не буде

Вулин је поручио да Војска Србије не постоји да би било коме претила и било чије детињство учинила страшним, већ постоји да Србији нико не би претио и да ниједно наше дете не би прекинуло своје детињство плачем и ужасом рата.

"Војска Србије постоји да рата више никада не буде, а ви који је чините, највећи сте одвраћајући фактор свакоме ко мисли да би са Србијом требало да говори језиком силе", нагласио је Вулин.

Како је рекао, Србија је научила да ће без политике неутралности и самосталности морати да слуша друге - шта да купује, продаје, ко су јој пријатељи, а ко непријатељи и научила је да само у себе може да се поузда до краја - у свој народ и своју војску.

Начелник Школе националне одбране пуковник Мићо Сувајац рекао је да је строј Војске Србије од данас снажнији за још једну класу командно-штабних официра решених да реализују све њене мисије и задатке.

Одлуком председника Србије и врховног команданта тројици прворангираних официра Командно-штабног усавршавања и официрима оружаних снага страних земаља додељени су официрски бодежи, које им је уручио Вулин, док је уверења о стеченом звању командно-штабног официра полазницима 65. класе уручио ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник Горан Радовановић.

Први у рангу 65. класе Командно-штабног усавршавања је мајор Милан Јевтић, други је мајор Душко Цвијановић, а трећи је мајор Славиша Кнежевић.

Јевтић је рекао да је Командно-штабно усавршавање један је од преломних тренутака на војничком путу и у животу официра, јер омогућава даље напредовање у професионалном смислу и даље напредовање у Министарству одбране и Војсци Србије.

Мајор Саша Лазаревић из Оружаних снага БиХ поручио је да му је част да завршетак усавршавања прослави заједно са колегама из Министарства одбране Србије, Војске Србије и колегама из Нигерије и Алжира.

Како каже, земље из којих су полазници од данас су богатије за нове командно-штабне официре, али исто тако и за велика пријатељства.

Командно-штабно усавршавање представља други ниво стручног усавршавања официра, а организује се и реализује као редовно и траје једну школску годину.

Школовање у 65. класи завршило је 50 официра, од којих је 43 из Србије, пет из Босне и Херцеговине и по један из оружаних снага Алжира и Нигерије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво