Шта службеници из Србије раде у земљама ЕУ

Када говоримо о квалитету живота код нас, често се поредимо са Европом и са тзв. европским стандардима у многим областима. Како стоје ствари кад је реч о јавној управи и квалитету наших државних службеника у односу на оне у неким европским земљама?

Бранко Ратковић у Министарству финансија ради на спровођењу пројеката финансираних из буџета ЕУ. Као стипендиста Европског фонда за Балкан (ЕФБ) прошле године је три месеца провео на стажу у Аустријској развојној агенцији у Бечу.

"Имао сам прилику да упознам неке организацијске тековине, као и људе који су по 10-20 година у струци и говоре по неколико језика", истакао је Бранко Ратковић.

Аустријска развојна агенција била је ангажована на реконструкцији Голубачке тврђаве, финансиране из европских фондова. Као стажиста, Бранко је имао прилике да види како се у овој агенцији спроводе компликоване процедуре европских пројеката.

"Оно што ме је охрабрило је што ми је то све деловало врло достижно. Аустрија није много далеко од нас, историјски смо повезани. Много наше дијаспоре је тамо. Утицаји су двосмерни, тако да знање које сам тамо стекао може и овде да се примени, с тимо што код њих то делује тако добро, делује достижно, али ипак треба још много напора за тај ниво", рекао је Ратковић.

Сања Путник, помоћница министра за државну управу, је на стажу у Министарству спољних послова Шпаније пратила како једна држава чланица координира своје ставове у односу на ЕУ.

"Присуствовала сам седницама интерминистарске комисије за координацију ЕУ послова, која представља највише тело тог нивоа у Шпанији, да бих видела како се заузимају ставови једне државе чланице, које касније њени представници у Бриселу презентују и заступају. Такође, део стажа сам провела у јединици задуженој за Западни Балкан и земље кандидате за чланство у ЕУ", навела је Сања Путник.

Током три месеца у Холандији Невена Ружић из Канцеларије Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности је из прве руке сазнала како ради тамошње тело за заштиту података о личности, али стекла и ширу слику о радној култури ове земље.

За РТС каже да је имала среће јер је баш тада Холандија председавала телом за заштиту података о личности ЕУ.

"То је било врхунско искуство за мене – имала сам прилике да видим и унутрашњу поделу рада и не само то – већ и синергију, где свако припада у више тимова", указала је Ружићева.

За напредак потребно време и политичка воља 

Може ли се нешто од стеченог искуства применити код куће? ЕФБ већ годинама шаље државне службенике из региона на стаж у министарства европских земаља да би стекли слику о раду развијених државних администрација.

Милена Стефановић из ЕФБ-а је рекла да су резултати које земље постижу различити.

"У неким земљама видимо већи напредак у развоју јавне управе, негде мањи, али чињеница је да је потребно време и политичка воља да се државне службе реформишу на начин укојем ће меритоктатија, односно заслуга бити принцип за напредовање тих људи", рекла је Стефановићева.

У Фонду се надају да ће искуство које стажисти доносе кући бити корак у том правцу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво