Дачић: Србија озбиљно схвата безбедност новинара

Србија озбиљно схвата питања безбедности новинара и некажњивости кривичних дела против њих, рекао је шеф српске дипломатије Ивица Дачић на Глобалној конференцији за слободу медија у Лондону.

Дачић је навео да Србија поздравља организацију конференције делећи глобалну забринутост за слободу медија, као и да се придружује заједничкој изјави земаља учесница конференције са жељом, наводи, да њен садржај доживи пуну афирмацију у свим деловима света.

Подсетио је и да је Влада Србије пре шест година, у сарадњи са новинарима, основала Комисију за истраживање убистава новинара, будући да су истраге, истиче, у неколико случајева трајале више од десет година.

"Недавно је у једном од тих случајева донета првостепена пресуда, тако да са сигурношћу можемо рећи да је Комисија имала успеха у раду, то јест да је успела да, координацијом рада са свим надлежним органима, уз изражену политичку подршку Владе, приведе правди убице једног од својих колега", подвукао је Дачић.

Истиче да је некажњивост аспекат на коме земље морају предано радити, јер ће само тако послати поруку да се злочин не исплати.

"Убиство новинара је, при томе, више од личне трагедије, то је напад на темеље друштава у којима живимо", констатовао је Дачић.

Информацијама супротстављати информације, а не бомбе 

Дачић наводи и да је Комисији Влада прошле године проширила мандат, који сада обухвата и случајеве новинара настрадалих и несталих током сукоба у бившој Југославији.

"Нажалост, Србија држи неславан рекорд када је реч о новинарима настрадалим у сукобима –први пут у историји је један медиј проглашен легитимним војним циљем и 16 радника нашег јавног сервиса погинуло је у бомбардовању Радио Телевизије Србије", подсетио је Дачић.

Он је позвао све земље чланице конференције да се удруженим снагама изборе да се тако нешто не понови, односно да обезбеде да ниједна медијска кућа никада више не буде легитимни војни циљ.

"Информација јесте моћно оружје, али универзални кодекс мора бити да се њој супротставља друга информација или другачији аргумент, а никако бомбе", казао је Дачић.

Управо због моћи коју информације имају, указује Дачић, све чешће се грађани свих земаља срећу са дезинформацијама које нови медији и могућности дистрибуције информација које нуде чине дезинформације доступнијим и већом претњом него икада у историји.

"То јесте практично нови изазов, за који морамо да спремимо своје грађане. Учећи децу, на пример, да разазнају вредне и истините гласове у какофонији која им се нуди градимо будуће друштво чији ће грађани бити далеко опремљенији да се сами снађу у мору понуђених информација. Поред правног регулисања медијске сфере, обучавање грађана за оптимално коришћење садржаја који им се нуде свакако је задатак одговорне државе.", рекао је Дачић.

Програми медијске писмености 

Каже и да Влада Србије ради на програмима медијске писмености, и у септембру у Београду организује велику међународну конференцију у сарадњи са Унеском.

Шеф српске дипломатије поздравио је оснивање Високог експертског панела за правна питања у Лондону, као и најављено оснивање радних група састављених од међународних организација и стручњака.

"Дељење искустава о изазовима са којима се наше државе суочавају у вези са овим питањима, као и о успесима најбољих пракси за које смо установили да дају резултате, свакако је један од најбољих начина да удружимо снаге у обезбеђивању сигурне радне средине за новинаре и, самим тим, боље услове за развој својих демократских друштава", рекао је Дачић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво