Пашалић из поштовања стајао пред посланицима и читао извештај

Представљајући извештај заштитника грађана за 2018. годину у Скупштини Србије, Зоран Пашалић, који се налази на челу овог независног државног органа, стајао је пред посланицима, што није уобичајено у парламенту, рекавши да то чини из поштовања према грађанима.

Пашалић је на почетку излагања казао да му је жао што народни посланици данас нису присутни у већем броју и додао да у извештају и поступању заштитника грађана нема политике, политичких афинитета и анимозитета.

"Из поштовања према грађанима Републике Србије, према вама народни посланици, ја ћу уводну реч свог извештаја прочитати, јер нисам убеђен да су грађани са њим упознати. Стајаћу из поштовања према грађанима који су ме преко вас бирали", рекао је Пашалић.

Он је нагласио да су људска и мањинска права и слободе темељна вредност на којој се, поред владавине права, социјалне правде, начела грађанске демократије заснива Република Србија.

Пашалић је казао да се у току извештајне године заштитнику грађана обратило преко 9.000 грађана, а примљено је, додаје, скоро 3.400 притужби у којима су грађани указивали на повреде својих права.

"У току 2018. године заштитник грађана је упутио 297 препорука органима управе. Од укупног броја упућених препорука највећи број (144) односи се на родну равноправност. Највећи број протужби грађана у 2018. години односио се на рад представника извршне власти, посебно министарстава, око 20 одсто свих притужби", рекао је Пашалић.

Према његовим речима, број притужби које се односе на рад јединица локалне самоуправе износи око 13 одсто од укупног броја.

"Грађани су се притуживали и на рад правосудних органа, 11 одсто свих притужби. У највећем броју грађани су се притуживали на кршење права у области добре управе, те економско-имовинске и социјалне сфере", додао је Пашалић.

Пашалић је подвукао да притужбе говоре о егзистенцијалним проблемима и незапослености, али и о неефикасној државној управи "која ћути када треба да поступи у корист грађана"

У раду органа управе учестало долази до повреде или ускраћивања права грађана, као и понављање истих или сличиних проблема у раду, рекао је Пашалић.

С друге стране, заштитник грађана бележи и интензивније активности Владе Србије на модернизацији рада државне управе кроз развој и примене различитих електронских сервиса.

"Напредак се огледа у озбиљном приступу и учесталијим активностима усмереним ка усавршавању кадрова из области добре управе", рекао је Пашалић.

"Пашалић се не бави политиком"

Посланици владајуће већине али и Српске радикалне странке су током расправе о извештају заштитника грађана за 2018. годину оценили да се претходник Зорана Пашалића, Саша Јанковић, бавио политиком и да је урушио углед тог независног државног органа.

Посланица Српске напредне странке Сандра Божић рекла је да је Јанковић чешће кршио закон него што му је он, како каже, служио да грађанима укаже на њихова права. 

Подсетила је на аферу "Пиштољ", али и на председничку кампању Саше Јанковића и додала да је сада неопходно направити дистанце од приватизоване и злоупотребљене улоге заштитника грађана.

"Потребно је вратити интегритет и деполитизовати оно што је по Уставу морало остати независна институција. Начин на који је радио Саша Јанковић свакодневним коментарисањем и давањем политичких оцена у јавности то није била. Он је урушио углед институције заштитника грађана и довео у сумњу све грађане који су му се обратили и тражили заштиту", рекла је Божићева. 

Како је казала, Јанковић је успео да ту институцију девастира, злоупотреби и на крају унизи. 

"Радикали не верују у независност органа" 

Посланица Српске радикалне странке (СРС) Вјерица Радета казала је да радикали не верују у независност органа попут заштитника грађана, повереника за информације од јавног значаја, наводећи да је њихов став да грађани треба да остварују своја права код других државних органа.

Она је објаснила да је најбољи пример зашто СРС не верује у независност тих органа претходни заштитник грађана Саша Јанковић, који је, како каже, био политичар који је још у време мандата заштитника био у председничкој кампањи.

Она је казала да је од Пашалића очекивала да реагује на недавно донети Закон о комуналној милицији, јер је, како каже, неприхватљив, с обзиром на то да милицајци могу без униформе да приводе грађане, да их туку, легитимишу.

Посланик СРС-а Срето Перић поновио је став радикала да они мисле да је ЕУ наметнула разне невладине организације, али и регулаторна тела као што су заштитник грађана и повереник, која су, каже, штетна по државу.

Посланик Социјалистичке партије Србије (СПС) Неђо Јовановић рекао је да је Србија добила заштитника гарђана који се не бави политиком, оцењујући да је његов извештај целовит, те да има праведан и прагматичан приступ.

Иначе, посланици Скупштине Србије требало је да започну расправу о извештају заштитника грађана за 2018. годину, одмах по завршетку посланичких питања, међутим, почетак седнице је одложен због кашњења Зорана Пашалића.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво