Грузија препознала Србију као наозбиљнијег кандидата за ЕУ

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић која учествује на дводневној Међународној конференцији "Европски пут Грузије - партнерство које значи, 10 година после", у грузијском граду Батумију, изјавила је да је та земља препознала Србију као најозбиљнијег кандидата за чланство у ЕУ, државу са озбиљном и реалном перспективом чланства.

Јадранка Јоксимовић је истакла да је Грузија управо зато и позвала српску министарку на скуп, јер Србију види као водећу земљу тог процеса, од које може много да научи и да чује искуства.

У том смислу, министарка је подвукла да је Србија вољна и отворена да и Грузији и свима који су заинетересовани помогне у процесу европских интеграција и подржава европску перспективу свих који је желе.

"То је наишло на добар одзив", рекла је Јоксимовићева за Танјуг и додала да ће са министром спољних послова Грузије, током посете тој земљи, потписати споразум о сарадњи две земље.

Министарка је навела да се у Батумију обележава 10 година Источног партнерства, великом пројекта који је својевремено ЕУ покренула са Украјином, Белорусијом, Молдавијом, Азербејџаном и Јерменијом и Грузијом које имају споразуме о придруживању, али којима није гарантовано чланство у ЕУ као крајњи циљ.

То неке од земаља, које су напредне у том процесу попут Грузије, донекле и фрустрира, приметила је Јоксимовићева, те навела да је било важно сагелдати ста су заправо поруке након 10 година политике источног партерства и каква је перспектива.

Она је подсетила да постоје обећања и за друге земље у региону у вези са почетком преговора са Унијом, које Србија подржава.

Јоксимовићева је најавила и долазак председника Француске Емануела Макрона у дводневну посету Србији, истичући да је важно за нашу земљу да чујемо из прве руке каква су размишљања једне од најавжнијих чланица ЕУ у погледу будућности проширења.

Али, исто тако је важно да и други чују, а прилика за то је скуп у Грузији, каква су размишљања једне озбиљне, узнапредовале земље у процесу евроинтеграција, као што је Србија, о будућности процеса.

На скупу и мађарски шеф дипломатије

На скуп је, каже, дошао и њен мађарски колега Петер Сијарто, као министар спољних послова земље која доследно и принципијелно подржва кредибилну политику проширења, а отворена је и за продубљивање источног партнерства.

Поред тога, присутни су и министри спољних послова бројних држава чланица ЕУ, тако да се на скупу могу чути различите перцепције и очекивања од процеса евроинтеграција.

Јоксимовићева је нагласила да кредибилитет тог процеса мора да буде сачуван, што је, каже, пренела и колегама, који су били сагласни са њом.

Према њеним речима, ако постоји могућност чланства и ако је Србија као држава кандидат пре свега окренута реформама, важно је да кредибилитет процеса остане.

Јоксимовићева је напоменула да се реформе свакако спроводе због грађана, али да су оне водећа и "трансформативна" снага тог процеса, односно не бисмо били у процесу евроинтеграција да на крају нема чланства као додатне вредности.

Она је говорила на панел сесији "Живот после придруживања - у потрази за значајнијом сврхом", а предвиђено је и састанак министарке и председника Грузије Саломе Зурабичвили,.

У петак ће министарка Јоксимовић и шеф дипломатије Грузије Давид Залкалиани потписати Меморандум о сарадњи у области евроинтеграција. 

број коментара 0 Пошаљи коментар