Макарег: Безбедност на КиМ добра, не постоје тензије на терену

Командант у бази "Бондстил" на Косову и Метохији Рој Макарег сматра да је безбедносна ситуација на Косову стабилна и да не постоје никакве реалне тензије на терену.

Командант Макарег је истакао да је мисија КФОР посвећена гарантовању безбедности и сигурности свих грађана на Косову.

"Из војне перспективе, безбедносни услови су добри, а на терену се не могу уочити реалне тензије. КФОР осигурава безбедност како би се могао наставити политички процес и дијалог, с циљем проналажења решења", изјавио је Макарег за портал "Јуропијен Вестерн Балканс".

Макарег се осврнуо на недавну акцију косовске полиције на северу КиМ, због које је Србија подигла борбену готовост војних снага. Каже да је КФОР потврдио да је реч о полицијској операцији на територији целог КиМ, по налогу тужилаца у Приштини, и да је та операција била део борбе против криминала.

Наводећи да је став КФОР-а изазвао несугласице између њих и српских власти којима се, како наводи, није допао одговор КФОР-а на ситуацију, Макарег је оценио да је КФОР урадио прилично добар посао у тој ситуацији.

Макарег каже да је присуство КФОР-а било и још увек је важно како би се осигурала безбедност која је, како он сматра, неопходан услов за наставак дијалога Београда и Приштине. 

На питање да ли постоји простор за побољшање када је реч о безбедносној ситуацији Срба на КиМ и малом броју повратника, Макарег каже да је укупна безбедносна ситуација добра.

Сарадња са српском војском

Макарег је рекао и да је КФОР мисија чије трајање зависи од ситуације и да не постоји прецизан датум завршетка мисије, као и да НАТО тренутно нема план да смањи капацитет или да повуче ту мисију. 

Иако је у изјавама представника Националног савета САД истицано да би неукидање царина на робу из централне Србије и БиХ могло довести до повлачења базе "Бондстил" на КиМ, Макарег истиче да је америчка амбасада јасно рекла да не постоји "знак или план" да то може да се догоди.

Истакао је да је сарадња између КФОР-а и Војске Србије одлична.

"Ми обављамо синхронизоване патроле са Војском Србије. Од када сам преузео команду средином новембра, спровели смо око 200 патрола са Војском Србије", објашњава Макарег.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво