Посланици о мандатима и члановима скупштинских одбора

Посланици Скупштине Србије завршили су обједињену расправу о изменама одлука о избору чланова и заменика чланова Одбора Народне скупштине, коју су појединачно поднеле посланичке групе СДПС-a и Странке модерне Србије.

Странка модерне Србије је такође поднела и предлог за измену одлуке о разрешењу и именовању чланова РИК-а.

Када је реч о променама чланова одбора које је предложила СМС, а коју углавном чине бивши посланици Доста је било, они предлажу да се у више одбора замене управо њихове некадашње партијске колеге – Саша Радуловић и Бранка Стаменковић.

Они су тражили разрешење и Ане Стевановић, која је из ДЈБ прешла у Странку слободе и правде.

СМС је тражила и да се из Републичке изборне комисије разреше заступници ДJБ и именују њихови кадрови за члана и заменика члана РИК-а.

Током расправе полемисало се о промени Пословника Народне скупштине, Закону о избору народних посланика и шта је у парламент донело то што мандати припадају посланицима, а не странкама.

Радета: Имамо нешто што није нормално 

Посланица Српске радикалне странке (СРС) Вјерица Радета рекла је да се у "у неким нормалним околностима" о оваквим тачкама не би расправљало.

"Имамо нешто што заиста није нормално. Имамо председника посланичке групе Странке модерне Србије Татјану Мацуру која нам предлаже да мењамо чланове неких одбора, да одређујемо нове чланове одбора, као и за РИК, а који нису у тој странци", рекла је Радета.

Она је подсетила да Странка модерне Србије, када су одржани избори, није постојала, наводећи да је Мацура у Народну скупштину ушла на листи Доста је било, која је у међувремену "разбијена на неколико група".

"Мацура, замислите, предлаже да се разреше дужности чланова одбора посланици Бранка Стаменковић и Саша Радуловић (Доста је било)", рекла је Радета и упитала где је легитимитет за такав предлог и из чега Мацура црпи правни основ.

"Да је скупштинска већина слушала апеле СРС-а и да смо донели пословник о раду, ми данас не бисмо имали овакву ситуацију", рекла је Радета.

Она није желела да коментарише предлог СДПС-а, јер они, како је рекла, користе своје посланичко право, с обзиром да предлажу кадровске промене у одборима у оквиру своје посланичке групе.

Навела је, међутим, да је неопходно изменити Закон о избору народних посланика и вратити одредбу из Устава – да сваки народни посланик има могућност да свој мандат стави на располагање странци.

У том је смислу поменула да данас странке Вука Јеремића и Драгана Ђиласа имају посланике, а да нису ни учествовали на изборима.

Мартиновић: Стандар ЕУ да мандат припада посланику 

Шеф посланичке групе СНС-а Александар Мартиновић рекао је да формулација о посланичком мандату у Уставу Србије гласи да је народни посланик слободан да под условима одређеним законом свој мандат стави на располагање политичкој странци и нагласио да тамо пише: "свој мандат".

Рекао је и да је стандард у земљама ЕУ да мандат припада посланику.

Мартиновић је навео и да формално-правно посланици који прелазе из једне у другу или трећу посланичку групу не могу да се назову "лоповима", јер је то њихово право да прелазе и да им закон то омогућава, али да постоје "политичке санкције".

Посланик на листи СНС-а Маријан Ристичевић рекао је да се чланство у одборима базира на основу броја посланика у посланичкој групи, подсетивши да је Покрет Доста је било имао 16 посланика.

"Радило се о групи од 16 посланика, која се распала. Не разумем како посланичка група са пет или шест посланика може да наследи права групе од 16 посланика", питао је Ристичевић и додао да он за предлог неће гласати.

Милићевић: Потребно ивзћи поуке 

Шеф посланичке групе Социјалистичке партије Србије (СПС) Ђорђе Милићевић сложио се са колегама да се до сада о оваквим техничким променама није расправљало и поручио да из свега што се дешавало у претходном периоду треба извући поуке.

Говорећи о Пословнику Народне скупштине, Милићевић је казао да највеће критике долазе из "такозваног Савеза", односно од оних који су га дефинисали.

"Они који су га донели сматрали су да су незаменљиви и непроменљиви и доносили су законе како им је у том тренутку одговарало. Зато данас имају проблем и са Пословником", рекао је Милићевић и додао да се данас због тога што посланици мењају посланичке групе такорећи не зна ни колико има самосталних посланика.

Наводећи да су сале у скупштини празне, те да то шаље лошу слику о раду парламента, Милићевић је поставио питање како наметнути обавезу посланицима који су добили мандат и примају плату да присуствују седницама.

Треба сагледати, казао је, и како да посланички мандат не буде предмет политичке трговине убудуће.

Бивши посланик ДЈБ Јован Јовановић који је задржао посланички мандат и у парламенту делује у оквиру Клуба самосталних посланика, рекао је да не спори право да СМС треба да има своје чланове у одборима, али не у свим, те да је неопходна нова прерасподела места чланова и заменика чланова скупштинских одбора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи