Вучић се спрема да иде на Косово у септембру или октобру

Председник Александар Вучић најавио је да ће Србија у наредних дан или два успети додатно да снабде робом широке потрошње продавнице на КиМ. У септембру или октобру спремам се да идем на Косово, рекао је Вучић. Наши надлежни органи наставиће истрагу о убиству Ивановића, навео је Вучић. Никог ми нећемо Приштини да испоручујемо, истакао је председник.

Александар Вучић рекао је да се спрема да иде на Косово и Метохију у септембру или октобру.

"Када ћу на Косово? У септембру или октобру, када будемо могли да покажемо шта смо урадили из инвестиционог програма за Косово, а до тада ћемо успевати да снабдевамо људе, да попунимо рафове и обезбедимо им опстанак на огњиштима", река је Вучић на конференцији за новинаре после сусрета са основцима са севера КиМ.

Како је додао, волео би да та посета буде у септембру. "Али, биће септембар или октобар", рекао је Вучић.

Председник је најавио да ће Србија у наредних дан или два успети додатно да снабде робом широке потрошње продавнице на КиМ.

Како је рекао, то није увек лако и једноставно, али верује да ће Србија обезбедити, не само да наши људи не буду гладни и жедни, већ да имају нормалан и пристојан живот.

"Посебно сам задовољан због чињенице да смо у претходних неколико дана успели, а надам се да ћемо у наредних дан или два додатно успети да снебдемо робом широке потрошње продавнице широм КиМ", истакао је Вучић.

Председник Србије изјавио је да се разматра увођење контрамера Приштини због отежаног снабдевања животним намирницама на КиМ, а биће објављене, каже, након разговора са представницима српског народа са КиМ.

Вучић је на питање да ли се размишља о контрамерама које су раније биле најављене, рекао да се размишља о томе свакога дана, али да је прече било да се најпре обезбеди роба за Србе са севера КиМ. 

"За нас је од пресудног значаја било да обезбедимо више робе у продавницима и надам се да сте могли да видите јуче и прекјуче више робе него претходних дана. Значи, негде је нешто 'с неба дошло'", навео је Вучић.

Додаје да не жели да стиче политичке поене тако што ће Србија жестоко речима неког да напада, а тиме би се, истовремено, смањила шанса за опстанак Срба на КиМ.

"Моја је брига народ на КиМ", нагласио је председник Србије. 

Значајно ће се улагати у свим местима на Косову и Метохији где Срби живе, поручио је Вучић и нагласио да ће улагања бити све већа и да ће, на пример, обухватити реновирање Ректората и четири факултета на КиМ. 

"Направили смо тактичку грешку"

Вучић оцењује да смо по питању изјава из Приштине о забрани посета српским званичницима направили "тактичку грешку, и као друштво и као политичари, мада га иначе много више брине однос Приштине према нашем народу, него према политичарима. 

"Нисам желео да се мешам нашој делегацији у Познању. Албанци подижу лествицу своје безобзирности и безобразлука. Значи да ми треба да будемо срећни пошто нису сасвим забранили званичницима Србије улаз на КиМ, него када им падне на памет", приметио је Вучић поводом контрадикторних изјава из Приштине да су уведене забране, па да нису или да нису за све српске политичаре.

Зато, додаје, није разумео експлозију одушевљења у домаћим медијима и код појединих политичара на изјаве из Приштине.

То, истиче, не би иначе било ни први, ни последњи пут да Приштина крши Бриселски споразум и акта постигнута после Бриселског спораузма, а ни највеће кршење тог документа. 

"Али, није питање да ли ће званичницима нешто да се забрањује, већ шта ће према нашем народу да ураде. Увек ме више брине однос према народу, а не према нашим званичницима. Не можете ни живот да забраните, макар био једини и луди Робин Худ у Европи – Срби на северу КиМ ће имати шта да једу и пију", поручио је Вучић и закључио да је његов посао, пре свега, по том питању да брине о српском народу на КиМ.  

"Хистерија у Приштини и Београду говори да сам поставио права питања"

Председник Вучић приметио је да су питања које је пре неколико дана поставио у вези са убиством Оливера Ивановића изазвала хистерију и нервозну реакцију политичких представника у Приштини, али и неких у Београду, као и да то, како каже, говори да су та питања погодила "право у средину".

Навео је да ће наши надлежни органи наставити истрагу и да верује да ће та истрага дати резулатат у наредном периоду.

Вучић је рекао да је поводом питања која је поставио уследила хистерична реакција политичких представника у Приштини и Београду, али није добио ниједан одговор, осим, како каже, псовки. 

Додао је да су се поједини медији и политичари у Србији "упирали" да бране поједине Албанце за које је поставио питање – где су били? 

"Изгледа да је то било много тешко питање, јер неки људи нису смели да буду тамо. Још нисам добио одговор шта су неки у Тирани радили и неки у Косовској Митровици. Ту одговор нећете да добијете. Што су већа нервоза и хистерија – то мени говори колико су питања погодила право у средину", рекао је Вучић.

Додао је да су готово истог дана "кренуле" најжешће отпужбе на рачун њега и његове породице, на које није одговарао.

"Нисам никад никога убио, ни размишљао, нити бих то учинио. А, они који јесу би изгледа хтели да се никад не открије ко је убијао", рекао је Вучић.

Поручио је да ће Београд наставити да ради свој посао на озбиљан и одговоран начин.

"А они нека ударају. Наш је посао да издржимо притиске споља, који нису мали, и да српски брод сигурном руком водимо ка сигурној луци. Тако ћемо да се понашамо, за нас ће истина и задовољење правде бити врховни принцип", подвукао је председник. 

"Борићу се да и једна мала земља има право на правду"

Вучић је истакао да ће се борити за истину и правду упркос свему – за то да једна мала земља има право на правду, чињенице, да поставља питања.

"Мала смо ми земља да бисмо по некима имали право на истину. Многи мисле да тако мале земље немају право, да морамо да будемо осуђени на њихову истину. Питам ко је убио 11 људи у 'Ниш експресу'? То правосудно није потврђено, а сви знају ко је. Ко чува и зашто чува те људе? У чијим камповима су ти људи обучавани?", истакао је Вучић, одговарајући на питање шта је закључио из реакција на питања која је поставио у вези са убиством Оливера Ивановића.

Неки "мали Вучић" из "мале Србије" очигледно не сме да тако нешто пита, приметио је председник. Рекао је да некима можда нису важни ти људи, али њему јесу, јер су жртве Срби.

"Ко је побио те људе? Што нисте дозволили да се правда изведе до краја, да злочиначка организација која је то извела одговара", упитао је Вучић истичући да је некоме то било потребно да тако буде да се Срби не врате на огњишта, да буде најмања стопа повратка интерно расељених лица.

Указао је да га, пошто разговара са представницима и страних служби, да зна шта раде, не чуди хистерија.

Жалостан је, истиче, због појединих реакција из Београда оних који би најрадије да натоваре терет незаслужено свом народу и држави, само како би се дочепали власти.

Приметио је, каже, да је хистерија на његову конференцију за штампу била већа у Београду, а за нијансу мање у Приштини.

"Зачудио ме је степен хистерије и тоналитет, број децибела који се чуо од мојих политичких противника у Србији. Били би ужаснути када би чули да је неко други, а не 'познати злочинац Александар Вучић' учествовао у таквом злочину као што је убиство Ивановића. Они су такву слику себи направили", подвукао је председник.

Вучић је, с тим у вези, указао на свакодневно ширење лажи као што је прича да је његов брат власник неког ресторана и да откупљује малине.

"Што причате такве глупости сваког дана? Нема одговора на то, иако сви знате да је реч о лажима. Шта вас брига – пустићемо да лажемо и не секирамо се много. Међутим тако нешто не може довека", подвукао је Вучић.

Вучић је указао да се није намерно јављао у протекла три до четри дана да пусти да изговоре све најгоре гадости, да причају шта желе, али је поновио да није добио одговор ни на једно питање.

Према његовим речима, албански тужилац је дао најтачнији одговор, најпрецизије је рекао докле су стигли. Тужилац у Приштини је изјавио да нема ниједан доказ за подизање оптужнице за убиство Ивановића.

"Никог нећемо испоручивати Приштини"

Никог ми нећемо Приштини да испоручујемо, рекао је Вучић и додао да је нервоза Приштине све већа, осврћући се тако на изјаву пензионисаног српског генерала Момира Стојановића, иначе једног од његових критичара, да му је са релевантног места сугерисано да не напушта Србију, а због оптужнице из Приштине. 

"Очигледно је да је нервоза у Приштини све већа и све тежа и, када говоримо о тој нервози, она ће да се очитује или ће бити све очигледнија управо у том сегменту, у оптужбама на рачун српских официра, војника, не би ли неке нове генерације уплашили да никада не штите слободу свог народа, али и с друге стране да би доказали исправност свог тзв. војно-политичког деловања", рекао је Вучић.

Поручио је да држава никада никога Приштини неће испоручивати.

"Неко ће да каже - испоручите Момира Стојановића, он сваки дан све најгоре о теби говори. Држава не може тиме и на такав начин да се игра, никога нећемо њима да испоручујемо, али да ли ће неке земље да поступају по налозима Приштине? Скоро сам сигуран да хоће. Без обзира што они немају право на Интерполове потернице, неке западне земље ће на основу билатералних споразума са Приштином сасвим извесно покушавати да хапсе неке од наших официра", рекао је он. 

Прокоментарисао је и ситуацију у вези са генералима Павковићем и Лазаревићем.

"Најсмешније ми је то са Павковићем и Лазаревићем и још неким другим које помињу. Основно правило - не два пута у истој ствари. Али, овде на Балкану је све могуће...", каже Вучић. 

Додаје да су они неком 'омнибус' формулом осуђени у Хагу - за све што је било коме могло да се стави на терет, њима је све заједно стављено на терет.

"И када сте том тзв. омнибус формулом обухваћени не можете да нађете нови злочин за који ћете да их теретите чак и да тражите. Јасно је да је ту реч само о политичком притиску. Да кажете да је Љубиша Диковић злочинац? Не могу да кажем да смо се у свему саглашавали али он је частан човек, официр, добар српски војник", истиче Вучић.

Иронично је рекао да је Харадинај је био "диван борац за људска права" и Хашим Тачи такође, али је зато Диковић "злочинац".

"Довољно је да погледате њихове биографије и биће вам све јасно", закључио је Вучић. 

Председник Србије изјавио је да га опозиција никада неће победити на изборима и најавио да ће се повући, али није прецизирао када, преноси Фонет.

Вучић је рекао да ће се он у једном тренутку сигурно повући са политичке сцене, али да до тада челници опозиције - које је назвао "корумпиранима" - неће моћи ни да му се приближе по
изборним резултатима.

Такав став образожио је тврдњом да народ у Србији "цени марљивост, поштење, посвећеност и патриотизам".

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво