Могерини: Нема услова за дијалог док су на снази таксе Приштина

Докле год су на снази таксе које је Приштина увела на производе из Србије и БиХ, не видим услове за обнављање дијалога Београда и Приштине на највишем нивоу, изјавила је Федерика Могерини, одлазећа шефица дипломатије ЕУ.

Федерика Могерини наводи да упркос упорности привремених косовских институција да не одустану од такси од 100 одсто, верује да дијалог Београда и Приштине и даље има шансу.

"Још увек верујем да је договор могућ и да је близу. Такође верујем да обе стране разумеју да је достизање споразума о пуној нормализацији односа пожељно за грађане и на једној и на другој страни, да се постигне правно обавезујући споразум о свим аспектима проблема које су и даље на столу", рекла је Могеринијева за Радио слободна Европа у Познању где се одржао самит о западном Балкану.

На питање да ли ће и после одласка са функције високог представника ЕУ за безбедност и спољну политику бити задужена за преговоре Београда и Приштине, Могерини је рекла да хоће, као и њен наследник.

"За то постоји једноставан разлог - Србија и Косово уцествују у дијалогу због своје европске перспективе и зато је дијалог у рукама Европске уније и ни у чијим другим", напоменула је одлазећа шефица дипломатије ЕУ.

Додаје и да Сједињене Државе дају велику подршку дијалогу и да је то једно од питања у којима је сарадња САД и ЕУ увек била изузетно важна и позитивна.

"Али, остављала сам увек простор и за друге државе да се укљуце у процес, ту могу поменути Русију и Кину, као сталне цланице Савета безбедности. Зато што знамо да било какав споразум до ког може доци у одреденом тренутку, мора имати подршку не само Европске уније и самог региона, већ и међународне заједнице", додала је Могерини.

Говорећи о скупу у Познању навела је да је пре свега циљ обновити посвећеност свих уцесника Берлинског процеса западном Балкану.

"Говоримо о економској сарадњи, инвестицијама, повезивању, дигитализацији, транспорту. Постоји спремност за привредне инвестиције, али и политичка воља за успостављањем конкретних пројеката у интересу грађана. Али, дозволите ми да подвуцем, ово није замена за перспективу проширења. Државама регије, свима њима, потребно је да знају њихова будуцност може бити у Европској унији уколико се процес добро одвија", истакла је одлазећа шефица дипломатије ЕУ.

Говорећи о даљем проширењу ЕУ и најавама да ће тај процес бити стављен у други план, истакла је да ће бити велика грешка ако чланице ЕУ не донесу одлуку о отварању преговора са Албанијом и Северном Македонијом у октобру.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(субота, 06. јул 2019, 17:52) - anonymous [нерегистровани]

Licemerje bez granica

Nema uslova za dijalog sve dok EU stoji na strani albanaca. Kao da EU nema mogućnosti da naredi ukidanje taksi. Da ih EU nije aminovala takse nikad ne bi ni bile uvedene.

(субота, 06. јул 2019, 13:50) - anonymous [нерегистровани]

Odlazeca sefica

Kako to EU podrzava dijalog Srbije i Kosova?Kosmet je sastavni deo Srbije tzv.Kosovo nije clan UN prema tome postujte to.Pet zemalja EU nije priznalo tzv.Kosovo znaci EU nema jedinstven stav.Ne moze sad posle 20.god.od sile i terora da se nesto na sili zasniva gde bi ste Vi najradije nama oteli deo zemlje.Srbija je kroz vekove samo stradala i patila .Nazalost tako ce se i nastaviti.Kao da im je sveopsti cilj da nas razruse i kao narod i kao drzavu.Zato pamet u glavu.Nikakvo popustanje ne dolazi u obzir.

(субота, 06. јул 2019, 11:01) - anonymous [нерегистровани]

Jaka politika

Trebalo joj godinu dana za ovu misaonu recenicu

(субота, 06. јул 2019, 10:51) - Ravnogorac [нерегистровани]

Mogerini

USA podrzavaju dijalog ?Sta oni to podrzavaju nezavisnost Kosova,jel to,kakvo je to podrzavanje ignorisuci da je Kosovo teritorija Srbije?Ni vi u EU niste drugaciji da je drugacije nebi 23 priznale Kosovo kao nezavisnu drzavu,sta ste misli da ce i Srbija da vam se pridruzi sa priznavanjem.Problem albanaca morate resiti na drugi nacin,ne sa otimanjem dela Srbije.

(субота, 06. јул 2019, 10:36) - anonymous [нерегистровани]

star wars

ovo me podseca na ratove zvezda, dark lord of sith und trade federation blokada planete naboo dok galakticki senat formira komisiju za ispitivanje cinjenica uz poziv da se sve strane uzdrze