Пред нама је година европских интеграција

После турбулентне 2008, следећа година може бити година европских интеграција, сматра Вук Јеремић. Србија се успешно суочила с изазовима у години косовске драме. Очекује се повољно мишљење Међународног суда правде. Влада Србије је стабилна, тврди шеф дипломатије.

Ова година је на Балкану била година косовске драме, проузроковане једностраним проглашењем независности привремених институција у Приштини, оценио је министар спољних послова Србије Вук Јеремић у интервју Фонету.

Шеф дипломатије сматра да 2009. може бити година европских интеграција земаља региона.

"Да ли ће тако бити, зависи пре свега од Европске уније и Србије. Уколико тај однос буде онакав какав ми верујемо да би требало да буде, онда би 2009. могла бити година интеграције за Западни Балкан", истакао је Јеремић, који сматра да није немогуће да Србија наредне године и званично постане кандидат за чланство у ЕУ.

Према оцени Јеремића, Србија је у години на измаку, која је била изузетно турбулентна за регион, потписивањем Споразума о стабилизацији и придруживању, направила велики корак на путу европских интеграција, упркос томе што геостратешке околности нису најповољније, јер се Европа суочава са економском кризом и институционалним проблемима поводом Лисабонског споразума.

Упитан да ли је ЕУ у овој години изневерила Србију, Јеремић је одговорио да то не би тако назвао, јер је то "доста тежак израз", али је истакао да су очекивања грађана, када је реч о интеграцијама, с правом увек велика.

"Мислим да смо могли да учинимо више и, да је било више разумевања, могли смо да направимо још институционалних корака. Ипак, када се све узме у обзир, задовољан сам учинком Србије и Европе, када је реч о нашим европским интеграцијама", рекао је Јеремић.

Сарадња с Хашким трибуналом

Осврћући се на сарадњу са Трибуналом у Хагу, Јеремић је нагласио да је Влада опредељена да сарађује са тим судом и поновио да надлежне институције чине све да се сарадња оконча, оцењујући да ту нема простора за критиковање власти у Београду.

"Надам се да ће у 2009. години доћи, како до окончања сарадње Србије са Хашким трибуналом, тако и до значајних институционалних корака на путу ка остваривању пуноправног чланства у ЕУ за нашу земљу", истакао је Јеремић.

Упитан да ли му је неко од многобројних међународних саговорника поменуо могућност признавања независности Косова, као услова за чланство Србије у ЕУ, Јеремић је нагласио да не може да тврди да нико то није имао на памети, али је напоменуо да то никада није експлицитно предочено Београду.

Одбрана суверенитета и територијалног интегритета представља одбрану уставног поретка Србије, рекао је Јеремић и предочио да ће то бити најважнији задатак сваке демократски изабране владе.

Према његовим речима, европске интеграције нису зацртане у Уставу, али ова Влада то сматра апсолутним приоритетом, од којег неће одустати.

"Нека друга влада можда не би имала такав приоритет. Док ће за ову Владу, одбрана уставног поретка и наставак европских интеграција бити приоритети од којих она неће одустати", прецизирао је Јеремић.

Одлука МСП омогућиће повратак преговорима

Министар спољних послова је указао да у овом тренутку постоји жесток притисак на око 50 држава света да признају Косово и оценио да ће то бити непрестана борба "у којој ћемо користити све расположиве дипломатске ресурсе".

"Надам се да ћемо у томе бити успешни, али не би требало потценити снагу притисака", рекао је Јеремић и нагласио да је Влада Србије против поделе Косова и да очекује поновно отварање преговора о статусу.

Очекујемо да ће мишљење Међународног суда правде бити да је Косово прогласило независност кршећи међународно право, рекао је Јеремић и објаснио да ће то отворити могућност за повратак за преговарачки сто, како би се постигло компромисно решење, у складу са међународним правом.

Истичући важност јединства власти и опозиције у одбрани уставног поретка, Јеремић је рекао да ће политика Демократске странке управо бити таква да је "најважнија ствар у очувању уставног поретка - државно јединство".

"Ми ћемо увек подржати заједничку политику када је реч о Косову, ДС је на власти и очекује подршку опозиције", поручио је Јеремић.

Влада Србије стабилна

Јеремић није желео да коментарише сукоб министра одбране и начелника Генералштаба, али је нагласио да Србија има стабилан систем одбране и да је "актуелна неслагања, размимоилажења и дискусије могуће превазићи кроз институционалне канале одлучивања, који ће донети одлуку иза које бисмо сви требали да станемо".

Министар спољних послова не верује да је стабилност Владе Србије угрожена због тога што странка Г17 Плус није подржала енергетски аранжман са Русијом.

"Верујем да је Влада стабилна и да неће доћи до новог изборног циклуса. Верујем да нам тај изборни циклус није потребан. Потребни су нам стабилност и јединство када је реч о остваривању виталних државних интереса", рекао је Јеремић.

Осврћући се на односе са Москвом, Јеремић је нагласио да је Русија показала да је најбољи пријатељ Србије, да је њена политика према Косову била од непроцењиве важности и представљала најснажнији ослонац за очување суверенитета и територијалног интегритета Србије.

Када постане чланица ЕУ, Србија ће, према речима Јеремића, од свих чланова тог клуба имати најбоље односе са Русијом, што ће бити "вредност коју ћемо унети у европску породицу народа".

Односи Србије и Хрватске

Упитан о заоштравању односа Београда и Загреба, Јеремић је најпре подсетио да разлог за то није била само одлука Хрватске да призна Косово, већ и да не одустане од тужбе против Србије, после чега је било неопходно упутити контратужбу, и оценио да је можда и боље да се то питање разреши пред Међународним судом правде.

Према објашњењу Јеремића, можда је боље да се правним тимовима остави простор да представе ставове две земље пред судом, а да се званичници у Београду и Загребу фокусирају на остваривање заједничких циљева, пре свега европских интеграција.

Упитан о евентуалном вансудском поравнању, Јеремић је одговорио да простор за договор увек постоји, али није желео да се изјасни о томе да ли би то било добро или не.

"До сада, што се тиче хрватског гледања на ову ствар, није постојао простор за проналажење алтернативног решења и наш одговор на то је био контратужба", истакао је Јеремић.

Поводом недавних изјава хрватског премијера Иве Санадера да је спреман да дође у Београд, Јеремић је рекао да су званичници Хрватске добродошли и изразио наду "да су и званичници Србије добродошли у Загреб, јер је Србији и Хрватској потребан дијалог, будући да се садашња ситуација не може превазићи без отвореног разговора".

Драматична година на измаку

На питање да ли су добродошли у Србију и нови амбасадори Црне Горе и Македоније, Јеремић је рекао да би, уколико би владе две земље послале захтеве за агремане, Београд биографије тих личности пажљиво проучио, јер су те две земље признале Косово у најгорем могућем тренутку, што је допринело губитку поверења.

"Избор новог амбасадора би морао бити такав да ми верујемо да је та личност адекватан избор за оно што је неопходно - обнављање поверења између наших држава", нагласио је Јеремић.

Говорећи о свом министарском ангажману и приговорима на рачун његове оштре реторике, Јеремић је нагласио да спроводи државну политику која је усмерена на европске интеграције, очување уставног поретка и остваривање добросусеседских односа и поручио да је за добро разумевање те политике неопходно да се ствари "не завијају".

"Врло је важно да се разумемо. Да се разуме шта су наши приоретити, али да се добро разуме и шта су наше разлике. Те разлике постоје, не би их требало потцењивати. Те разлике морају бити на искрен и отворен начин сагледане, ако желимо да их решимо у корист грађана", објаснио је Јеремић.

Министар иностраних послова је рекао да има коректне односе са дипломатским кором у Београду и поновио да је неопходно разумевање, како би се остварили заједнички циљеви.

Сумирајући дипломатске резултате у 2008. години, Јеремић је оценио да је то била најдраматичнија и најтурбулентнија година после промена 2000. године и истакао да је Србија, на релативно успешан начин, успела да се суочи са изазовима.

"Верујем да је курс спољне политке био исправан", рекао је Јеремић и обећао грађанима да ће Министарство спољних послова у наредној години учинити све да одбрани уставни поредак, убрза процес европских интеграција и оствари добросуседске односе.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво