"Макронов став не успорава приступ земаља Балкана ЕУ"

Немачка канцеларка Ангела Меркел каже да приступни процес земаља Балкана Европској унији довољно дуго траје и да се не коси се са унапређењем радних механизама ЕУ, које тражи председник Француске Емануел Макрон.

Мерклеова је навела да дели Макронов став да механизми рада у ЕУ морају бити побољшани.

Сматрам да ту може још много тога да се унапреди. То не видим као одбијање почетка и напуштање приступних преговора", оценила је Меркелова на конференцији за медије упитана да ли ставови Емануела Макрона о будућности ЕУ значе крај процеса ширења.

Мерклеова је на Самиту земаља западног Балкана у оквиру Берлинског процеса у Познању истакла да се став о потреби побољшања механизама ЕУ не коси са процесом проширења.

Навела је да се председник Макрон, на састанку о Западном Балкану, који је одржан у априлу у Берлину, понудио да одржи скуп посвећен проблему Београда и Приштине, како би се подстакао политички процес проналажења решења, али да се у томе није стигло "онолико далеко колико је требало" да се он одржи.

Истакла је да је добро што је Француска најавила намеру да појача своје ангажовање на Западном Балкану и обећала сарадњу Немачке.

На питање да ли могуће ускраћивање подршке социјалдемократа у Европском парламенту Урсули фон дер Лајен, која је именована за нову председницу Евроспке комисије, може да угрози коалицију у Немачкој, Меркел је рекла да ће као шефица владе учинити све да влада добро ради и да Фон дер Лајен добије "добру већину" у Европском парламенту.

"Она ће наредних дана објаснити своје ставове. Разумем када посланици који не познају њене ставове о Европи траже да их разјасни", рекла је Меркелова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво