Коштуница: Спречити пустошење Србије

Одбрана српске економије, спречавање усвајања Статута Војводине и борба за очување Космета, основни су циљеви Демократске странке Србије у 2009. години, истакао Војислав Коштуница отварајући седницу Главног одбора ДСС-а. Председник ДСС-а позива да се спречи "територијално и духовно пустошење Србије".

Председник Демократске странке Србије Војислав Коштуница изјавио је да једино државотворна политика те странке има снагу да опорави Србију и спречи њено "територијално и духовно пустошење".

"На делу је урушавање свих институција и општа несигурност у друштву, а кривац је власт која се бави маркетингом, а не државотворном политиком. Морамо се изборити да наша политика постане владајућа, јер је то једини гарант остварења суштинских националних интереса Србије", рекао је Коштуница, отварајући седницу Главног одбора ДСС.

Као основне циљеве ДСС-а у наредној години, Коштуница је навео одбрану економије Србије од последица светске економске кризе, спречавање усвајања, како је рекао, противуставног Статута Војводине, и наставак борбе за очување Косова и Метохије у саставу Србије.

Мере економске политике коју предлаже ДСС имају за циљ заштиту српских економских интереса и социјалну заштиту грађана равномерним распоређивањем терета наступајуће кризе.

Циљеви економског програма ДСС су, како је навео, пораст инвестиционих активности и конкурентности привреде и одржавање раста стандадрда грађана, што би, између осталог, могло бити учињено формирањем интервентног фонда за помоћ угроженим предузећима и повећањем субвенција за пољопривреду.

Против примене Прелазног споразума 

"С друге стране, неприхватљиво је и противно српским економским интересима да Србија од почетка следеће године почне да једнострано примењује Привремени трговински споразум са ЕУ", истакао је Коштуница, и додао да ДСС мора да се бори да у економској кризи не преовладају "безобзирни интереси и тајкунска отимачина".

"Питање националне солидарности је од пресудног значаја у предстојећој економској кризи, јер тиме ћемо потврдити нашу друштвену одговорност и моралност", рекао је Коштуница.

Говорећи о Косову и Метохији, Коштуница је упозорио да велике западне силе због својих војно-безбедносних интереса намеравају да Србију у три корака наведу да призна независност своје јужне покрајине.

Прва фаза је, према његовим речима, подразумевала потписивање Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ, друга фаза је признавање Еулекса, док трећи и коначни корак треба да буде прихватање плана о успостављању добросуседских односа Србије и Косова.

"Владајући режим пристао је и завршио прве две фазе стратегије увлачења Србије у признавање Косова. Задатак ДСС је, ако већ не можемо да их спречимо, да увек и на сваком месту разобличава и показује праву истину у саучесништву режима у признавању ове лажне државе", нагласио је Коштуница.

Лидер ДСС је поновио став своје странке да се предлогом Статута Војводине усвојеним у покрајинском парламенту урушава уставни поредак Србије, и да је неопходно начинити нови, са уставом усклађени, текст покрајинског статута, који би на прави начин задовољио интересе свих грађана Србије.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи