Ђурић за РТС: Приштина жели од КиМ да направи гето под отвореним небом

Одлука Приштине да забрани улазак српским званичницима на Косово и Метохију је шамар у лице Европи, развијеном цивилизованом свету, шамар у лице свакој идеји договарања било где у свету, каже за РТС директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић. Поручује да Срби у јужној српској покрајини не треба да буду забринути јер је Србија уз њих и најављује још јачу и снажнију дипломатску активност Београда.

Марко Ђурић је гостујући у Јутарњем Дневнику РТС-а истакао да Приштина одлуком о забрани уласка српским званичницима на КиМ покушава да изолује Србе на КиМ.

"Приштина жели овом одлуком да Србе на КиМ изолује, да им се пресече свака комуникација са њиховом државом Србијом. Србима се ограничава слобода кретања, ограничава слобода избора, њима се ограничава најелементарније људско право и од Косова и Метохије желе да направе гето под отвореним небом", истиче Ђурић.

Истиче да је ЕУ дужна да реагује и то спречи – да се прекине са спречавањем слободног протока робе, људи и капитала.

"То што Приштина ради је враћање у средњи век, то је кршење свих могућих принципа, и ћутање на то је политички неисправно", наводи директор Канцеларије за КиМ.    

Истиче да Европска унија и западне државе имају механизме да спрече понашање Приштине.

"У Приштини треба да коначно престану да се играју са ватром а у Европи коначно морају да престану да ћуте јер виде да Приштине не поштује споразуме. ЕУ има механизме и западне државе чије је КиМ чедо имају механизме да ово лудило прекину и ја их позивам да прекину и постављам питање шта је још потребно да се деси, шта је потребно да њихови миљеници у Приштини ураде. Да ли је потребно да дође до пожара на Балкану, да ли је потребно да дође до нових страдања да би они коначно зауставили лидере бивше терористичке ОВК од овог дивљања коме изгледа нема краја, а нема му краја јер они не реагују", наводи Ђурић.

Истиче да одлука Приштине не представља само шамар Београду већ да та одлука представља напад на сам концепт дијалога, разговора, сигурности у било какав споразумни договор. 

Најављује још јачу и снажнију дипломатску активност Београда.

"Србија ће страховито, мудро, промишљено и одговорно предочавати и нашим пријатељима и онима који су то мање били у претходном периоду све аргументе. Наставићемо са жестоком дипломатском делатношћу јер истина о Косову и Метохији мора да се чује далеко", поручује директор Канцеларије за КиМ.

Подсећа да је Београд већ зауставио чланство Приштине у девет међународних организација, те да је 13 земаља повукло признање независности такозване државе Косово.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво