Вучић: Срби неће бити гладни, макар ја постао озлоглашени Робин Худ

Председник Србије Александар Вучић је на конференцији за новинаре рекао да је ситуација на северу Космета све тежа. Навео је да су приштинске власти покушале да довођењем камиона, без икаквих правила, продају робу Србима. Нису продали јуче ни килограм шећера, ни килограм соли, истакао је Вучић и поручио да је поносан на Србе.

Након састанка са чланом Представничког дома Конгреса САД Елиотом Енгелом, председник Србије Александар Вучић је на конференцији за новинаре говорио о актуелној ситуацији на Косову и Метохији.

Ситуација на северу покрајине је, каже, све тежа и политичко-безбедносним речником речено – веома комплексна. Највише је тешкоћа са снабдевањем, због приштинске таксе од 100 одсто на робу из централне Србије. Када вам неко уведе таксу од 100 одсто, тај вам је забранио трговину, поручио је председник.

Истакао је да је држава Србија проналазила начине да снабдева становништво на северу. У том периоду Албанци су запленили 16 камиона са робом, возачи су привођени, вређани, малтретирани.

"У 14 камиона били су прехрамбени производи, а у два сточна храна. На један комби је пуцано 11. јуна у Јошаници, општина Лепосавић", рекао је Вучић.

Председник Србије је навео да се постављају три питања: зашто Приштина то ради, шта је коначни циљ Приштине и неких са Запада који подржавају такве акције и шта Србија може да уради.

Сматра да Приштина покушава да Срби са севера КиМ забораве на централну Србију и да роба одатле није неопходна, већ да ће Срби уместо зајечарског пити, на пример, пиво из Пећи.

"Покушали су јуче да довођењем камиона, без икаквих правила, фискалних каса, продају робу Србима. Био сам поносан на српски народ што су 403 продајна објекта била затворена, били су јединствени у протесту и ненасилном гандијевском отпору", навео је Вучић.

Срби су показали способност, храброст, организованост и одлучност да опстану на својим огњиштима и буду уз Србију.

"Дивим се нашем народу, тај хероизам остао је незабележен код нас, али заслужује не само поштовање већ и дивљење. Нису продали јуче ни килограм шећера, ни килограм соли. Нико ништа није хтео да купи, нису ни пришли", истакао је Вучић. 

Поручио је да неће дозволити да Срби буду гладни.

"Сналазићемо се како знамо и умемо да нашем народу допремимо храну, воду и лекове, то је све што могу да кажем, као што смо и до сада радили – увек ћемо то чинити. Макар ја постао озлоглашени европски Робин Худ, то је тај луди Вучић што из шуме шаље храну и воду. Наш народ неће бити ни гладан ни жедан", рекао је Вучић.

"За Приштину ради комплетна агентурна мрежа"

Вучић је рекао да је Приштина уз подршку дела међународне заједнице ангажовала комплетну агентурну и сарадничку мрежу, како би представила Србију као кључног кривца за све.

Поручио је Приштини да прекине са лажима, али је признао да моћно раде и на територији централне Србије, на Косову и Метохији и у делу међународне јавности.

"Све што су могли да ангажују од 16. јануара, после убиства Оливера Ивановића, све најпрљавије од укупног агентурног и сарадничког деловања у региону и међународној заједници они су урадили. То су учинили прилично успешно, али не и сасвим успешно, јер је један део људи био спреман да се супротстави", рекао је Вучић.

Истакао је да постоји појачано лобирање и плаћање политичара на међународној политичкој сцени који треба да потврде да Срби нису угрожени, већ да су Албанци жртве, јер им они дају хлеб који неће да једу. То све, како је поновио, има за циљ заузимање севера и протеривање српског живља са целог КиМ.

Вучић је рекао да су најпре прибегли забрани снабдевања, трговине, то јест апсолутној забрани снабдевања српском робом. Такође, каже да је на делу брутална забрана слободе говоре и да је вербални деликт кривичноправно санкционисан на најбруталнији начин од приштинских институција.

С тим у вези је као пример навео Ивана Тодосијевића, члана Српске листе и председника општине Звачан, који је изнео свој став и политички суд о Рачку, рекавши да је то била манипулација међународне заједнице и албанске јавности како би се спровела злочиначка агресија.

Рекао је да приштинске власти врше застрашивање свих Срба који јој се супротстављају.

Најавио је да ће међународној заједници поставити питање поводом убиства Оливера Ивановића, с тим у вези наводећи да приштинске власти бирају лица која им се физички супротставе а за која знају да је спремно да брани слободу српског народа, и да тако лице мора бити ухапшено или протерано.

Подвукао је да је то дугорочна стратегија коју спроводе у дело у сарадњи са међународном заједницом.

Навео је и да су, уз помоћ САД и многих других, поставили око 150 камера по шумама око алтернативних прелаза.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара