Продавнице на северу Космета поново раде

После два дана под катанцем, радње на северу Косова и Метохије од данас поново раде. У знак протеста због трговинске блокаде и таксе од 100 одсто коју је Приштина увела на српску робу пре више од седам месеци на северу Космета биле су затворене све прехрамбене радње, киосци с робом и пекаре. Ситуација у здравственом центру у Косовској Митровици је забрињавајућа, нема појединих анестетика и антибиотика.

Привредници са севера КиМ апелују на међународну заједницу да схвати драматичност ситуације и да реагује.

Председник Удружења привредника на северу КиМ Радош Петровић рекао је да је постигнут договор да продавнице, апотеке, угоститељски објекти, који су претходна два дана били затворени, од данас поново почну са радом. 

Радош Петровић је као да су привредници донели јединствену одлуку да покажу добру вољу.

Највећа гужва је у пиљарама на северу КиМ. Воћа и поврћа има, али не и дугих дневних намирница.

Продавци кажу да недостаје млека и млечних производа, јаја и брашна.

У продавницама у већини је роба која је на рафовима била и пре дводневног штрајка.

Хуманитарну помоћ у северни део Косовске Митровице допремила је данас Епархија рашко-призренска. Допремљена су средства за хигијену, кромпир, пасуљ, вода.

Далибор Луковић, отац деветоро деце хвали акцију Епархије. "Важно је да се народ не осети изгубљеним и да није одбачен", истиче Луковић.

Здравство близу хуманитарне кризе

Због приштинске таксе ситуација у здравству на северу Косова и Метохије поприма обрисе хуманитарне кризе, упозорава директор Здравственог центра у Косовској Митровици Милан Ивановић.  

Ивановић каже да је ситуација у здравственом центру забрињавајућа. 

"Чине се напори са надлежним установама, министарством, Канцеларијом за КиМ и Републичким фондом да се снабдевање нормализује, што је у овим условима тешко", каже Ивановић.  

Пацијенти могу адекватно да се збрину, али нема појединих раствора, анестетика и антибиотика, уакзао је Ивановић.

"Очекујемо да ће се стање побољшати у наредним данима и да ћемо моћи да радимо на уобичајени начин, каже Ивановић.

Ивановић се осврнуо и на одлуку привредника са севера КиМ који су како каже били јединствени и сложни и да су показали однос према Приштини, према притисцима који трају у континуитету над Србима.

Истакао је да таксе отежавају живот и онемогућавају лечење болесника.

"Алтернативу у снабдевању не онемогућава само Приштина и косовска полиција, већ и Кфор и Еулекс који учествују у заробљавању наших камиона са храном и лековима и излазе из оквира своје мисије, што продубљује проблем", каже Ивановић.

Говорећи о стању у здравственим установама јужно од Ибра, Ивановић каже да je ситуација тешка.

"Они су у окружењу и Албанаца, ми смо у окружењу косовске полиције, често Кфора и Еулекса. Примамо пацијенте из јужних делова, успевамо да им укажемо здравствену заштиту на секундарном нивоу", рекао је Ивановић и додао да је стање у домену хуманитарне кризе.

Трговци су одлучили да поново раде, очекујући промене на терену у добављању робе.

Најављују нове протесте и поновно затварање радњи, као што су то учинили и претходна два дана, у знак протеста због трговинске блокаде и таксе од 100 одсто коју је косовска влада увела на српску робу пре више од седам месеци.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи