Лазански: Приштина има добре менторе и суфлере, Европа показала немоћ

Спољнополитички коментатор "Политике" Мирослав Лазански рекао је за РТС да уколико Вашингтон притисне Приштину да крене ка компромисном решењу онда је вероватно излаз из целе ситуаиције могућ. Европа је показала немоћ по питању Косова, Американци на званичном плану једно изјављују, а друго се вероватно ради испод стола, истакао је Лазански.

Мирослав Лазански рекао је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да је ситуацијa на северу Косова и Метохије сложена и да "Приштина није спавала".

Они су послали нека два камиона са храном и још своје специјалце који ће то да обезбеђују, тако да могу да кажу да су послали хуманитарни конвој уз оружану пратњу, истакао је Лазански.

"Очито да су размишљали шта могу у овом тренутку да ураде. Ви не можете тај конвој да спречите. Имају добре менторе и спонзоре који размишљају пар потеза унапред и ми морамо да водимо рачуна о томе да у Приштини, без обзира на то како их ми посматрали или не, не седе баш потпуне туте-муте, већ имају добре суфлере и саветнике", рекао је Лазански.

Постоји цела лепеза могућих потеза Београда, што јавних, што полујавних где се мора учинити све да грађани Србије на северу јужне српске покрајине не дођу у стање хуманитарне кризе, истиче Лазански и додаје да је то јавно речено и да ће се то урадити.

Говорећи о могућем изласку из пат позиције, Лазански каже да не види краткорочно излазак из целе ситуације.

Излаз је јасан, уколико Вашингтон притисне Приштину да крене ка компромисном решењу онда је вероватно излаз из целе ситуаиције могућ, рекао је Лазански.

"Већ дуго је јасно ко блокира било какву врсту разговора. Тешко је Паризу, Берлину, па и Бриселу да било шта тражи од Београда у ситуацији када имате антицивилизацијске таксе, када је Цефта споразум погажен, када имате забрану протока робе", истакао је Лазански.

Према његовим речима, Европа је показала немоћ када је у питању Косово, Американци на званичном плану једно изјављују, а друго се вероватно ради испод стола.

"Приштина осећа да има главног западног играча иза себе и максимално затеже ситуацију и ми сада играмо на фактор време да би се на западу уразумили ко је главни извор нестабилности у овом делу југоисточне Европе", каже Лазански.

"Међународно право је на нашој страни" 

Лазански каже да се преко теме Косова сукобљавају реликт униполарног света и међународно право.

Према његовим речима, међународно право је на нашој страни, а реликт униполарног света је доминантна и монополска позиција Америке.

Коментаришући писање штампе о могућности да Француска повуче признање Косова, Лазански каже да је то нереално.

"Француска је део запада и учествовала је у агресији на СРЈ и то би било огромно изненађење", каже он.

"Наша је лепа жеља, али од тога нема ништа", рекао је Лазански и додао да то продаје новине али да нема од тога ништа.

О односима Русије и Украјине 

О заоштрвању односа Русије и Америке, говори и НАТО вежба у Украјини. "Вежбали су и раније, нема спектакуларне промене тренда", каже Лазански.

Према његовим речима, Украјина настоји да кроз билатералну сарадњу са САД премости чињеницу да није добродошла у НАТО, јер НАТО не жели да у своје чланство прима земље које немају решена територијална питања.

"Украјина кроз билатералне везе и вежбе са Аериканцима и још неке НАТО земље настоји да то премости и добије војну помоћ, али у војном смислу није нешто спектакуларно и велико нити за Москву забрињавајуће", закључио је Лазански.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво