Маратонска седница

Расправа о буџету, који је и даље у трци са временом, ни данас није много одмакла, јер је прекидана сукобима радикала и напредњака. Скупштина наставља рад и сутра до поноћи када истиче рок за усвајање буџета.

Посланици Скупштине Србије завршили су данашњи рад око 22 сата, а  расправу о буџету настављају сутра.

Посланици су размотрили око 70 од укупно 248 поднетих амандмана на Предлог закона о буџету за идућу годину.

Поподневни део седнице Скупштине обележио је инцидент између некадашњих партијских колега напредњака Томислава Николића и радикала Србољуба Живановића.

Сукоб је уследио када је Николић са говорнице рекао да су се радикали договорили са Владом да повуку одређени број амандмана, на шта су радикали негодовали. Живановић је потом, према речима посланика, вређао Николићеву породицу, због чега га је лидер напредњака, тврде посланици, повукао за косу.

Након кратке паузе Николић се извинио Парламенту и грађанима Србије што је нарушио достојанство Скупштине Србије и додао да је реаговао онако како је то његов организам захтевао од њега.

Николић је, међутим, казао да би поново на исти начин реаговао и затражио од посланика СРС да се обрачунавају са њима, а не члановима његове породице.

Председница Скупштине Србије Славица Ђукић Дејановић изрекла је опомену Томиславу Николићу након чега је настављена расправа о буџету.

Полемика је избила када је Николић, са говорнице, поручио да ће посланици радикала сутра омогућити да дође до гласања о предложеном буџету за наредну годину и да су постигли договор са Владом Србије да повуку одређен броја својих амандмана.

Поводом тих шеф посланика СРС Драган Тодоровић рекао је да о спекулацијама никада не говори и да ће се СРС "понашати у складу са интересима Србије".

"Још постоје реалне шансе да буџет буде усвојен на време, али ће бити потребна сагласност опозиције и њихово одустајање од времена за расправу. Надам се да ћемо до тог договора доћи и да ће Србија добити буџет на време", рекла је портпарол Демократске странке Јелена Триван.

Шеф посланичке групе "Нова Србија" Велимир Илић каже да је та странка спремна да уколико затреба да повуче део амандмана.

"Био је договор да Влада коригује буџет колико је то могуће. Буџет је оквирно постављен, а неке ставке су групно постављене и дата је могућност Влади да о њима посебно одлучује", казао је Илић.

Илић је навео и да је "силно" време у парламенту, неопходно за расправу о буџету, изгубљено због нејединства који постоји у Влади и разне сукобе унутар ње.

Посланик Демократске странке Србије Раде Обрадовић указао је да је за читаво преподне пређено само неколико амандмана тако да је тешко претпоставити да ли ће буџет бити усвојен или не.

"Јуче је прихваћен један важан амандман који обезбеђује додатна средства градовима и општинама у Србији. Министарка финансија је најавила да ће данас прихватити још неколико наших амандмана, тако да чинимо све да поправимо бројне недостатке које има буџет", казао је Обрадовић.

Халими тражи више новца

Преподневни рад Скупштине Србије обележила је расправа о амандману посланика Коалиције Албанаца Прешевске долине Ризе Халимија који је тражио прерасподелу средстава намењених Координационом телу за југ Србије.

Халими је тражио да се више новца из буџета издвоји за општине Бујановац и Прешево.

Халими је оценио да се "увелико манипулише са 64 милиона евра", наводећи да је Медвеђа од Координационог тела за протеклих девет година добила 14.600 динара по становнику, Бујановац 3.500 динара по становнику, а Прешево 3.600 динара по становнику.

Халими је упитао зашто Медвеђа, у којој сада има 700 Албанаца, добија три до четири пута више средстава од Прешева, са око 90 одсто Албанаца.

Халими је председнику Коордианционог тела (Милану Марковићу) замерио што "Медвеђу нуди као концепт иделане општине, у којој хоће факултет да отвори, а не говори о осетљивој теми да Албанци девет година не могу да се врате у своје куће, јер немају услове".

Халими је додао да "нема никаквог екстра новца", а да општине на југу Србије, годинама нису имале никаве инвестиције и зато су заостале"...

Шеф посалничке групе За европску Србију Нада Колунџија је истакла да је стратешки циљ Србије да неразвијене општине, пре свега, на административној линији са Косовом и Меотохијом подигне, развије и омогући да се створи мултиетничко друштво у коме се неће питати за националност већ ко шта зна да ради.

"У последње три године Србија улаже огроман новац у те општине, а ефекти нису сразмерни средствима. Људи одлазе и из екномских, а не само политичких разлога и држава мора да обезбеди економске услове", поручила је она Халимију.

Опозиција тражи смањење трошкова за путовања

Посланици опозиције тражили су у расправи о амандманима на Предлог закона о буџету за 2009. годину, да се смање трошкови предвиђени за путовања појединих министара и председника државе.

Посланик ДСС-а Драган Шормаз је рекао да четири потпредседника Владе Србије троше 13 пута више новца за путовања од премијера.

Радикали траже да скупштина расправља и о извештају о завршном рачуну буџета за текућу годину и да се смање и трошкови предвиђени за путовања председника државе, а ЛДП оцењује да је буџет рестриктиван у давањима према друштву, док је према министарствима подстицајан.

Опозиција сматра да је буџет подстицајан за оне који већ имају пара, а рестркиктиван за пензионере и оне који ће остати без посла.

Скупштина Србије наставила је седницу на којој се расправља о амандманима на Предлог буџета за следећу годину.

На буџет за 2009. годину је достављено 247 амандмана, од којих је Влада прихватила 13. До сада је размотрено око шездесет амандмана.

Највише амандмана, око 115, поднела је Српска радикална странка, која је најавила да неће одустати од расправе о својим амандманима у Парламенту.

Већина опозиционих странка оценила је да би било боље да је Влада прибегла мерама јавне штедње уместо што је предвидела повећање дефицита у буџету за 2009. годину.

У расправи о амандманима на предложени буџет за идућу годину, посланици Српске радикалне странке и Демократске странке Србије траже смањење буџетског дефицита у 2009. години, као и смањење задуживања државе.

Редовно јесење заседање завршава се 29. децембра у поноћ, што је уједно рок за усвајање буџета за идућу годину.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи