Како ће бити потрошено 179 милиона евра нове бесповратне помоћи Европске уније

Највећи део од 179 милиона евра бесповратне помоћи Брисела опредељено је за екологију, туризам и најугроженије, каже за РТС министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић. Истиче да је за 15 година из различитих извора ЕУ у Србију ушло око три милијарде евра и додаје како Србија на прави начин користи фондове ЕУ.

Србија је у четвртак отворила поглавље девет о финансијским услугама. Истовремено, комесар за приступне преговоре Јоханес Хан и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић потписали су и пакет претприступне помоћи (ИПА) за 2018. годину у износу од 179,1 милион евра.

Гостујући у Јутарњем дневнику, министарка Јоксимовић је рекла да је највећи део тог новца  опредељено је за екологију, туризам и најугроженије.

"Од 179,1 милиона евра, 62 милиона је намењено за заштиту животне средине, од тога 51 милион за постројење за пречишћавање отпадних вода у Нишу", рекла је Јоксимовићева.

Затим ће 40 милиона евра бити уложено за помоћ предузетништву са иновацијама, од тога 15 милиона за одрживу туристичку инфраструктуру (локације под заштитом Унеска у источној Србији).

За енергетску ефикасност Градске библиотеке, студентске поликлинике и хитне помоћи биће издвојено 11 милиона евра, а за стамбено угрожене групе (избегле и расељене) - 20 милиона.

Остатак ће бити намењен за опште реформе, међу којима и реформа владавине права.

Јоксимовићева наводи да су пројекти договорени и припремљени током прошле године и да је због тога Јоханес Хан "изашао у сусрет" и раније одобрио финансијску помоћ.

Додала је да средства увек пролазе вишеструку контролу, како од стране Србије, тако и ЕУ.

"Да смо радили погрешно, не бисмо добили оволика средства и не бисмо ово успешно завршили", нагласила је Јоксимовићева.  

"Ми често говоримо о европским интеграцијама само у контексту политичких дешавања, а заправо, као кандидат за чланство, Србија има додатну предност тог процеса — то су фондови ЕУ, који су на нивоу од око 200 милиона евра годшње", изјавила је Јоксимовићева.

Према њеним речима, од 2014. године до 2020. године, Србија ће укупно стећи и имати на располагању око 1,5 милијарди евра. Део тог новца искоришћен је за различите пројекте. Значајно је што је Србија те 2014. године Србија добила и акредитацију да самостално уговара пројекте.

Отварање Поглавља 9 — не можемо да будемо незадовољни

Министарка Јоксимовић је навела да је очекивала да ће на Међународној конференцији у Бриселу Србија отворити бар два поглавља. Међутим, отворено је само Поглавље 9, које се односи на финансијске услуге.

"Мислим да смо заслужили да отворимо два поглавља, али имајући у виду да нико други из региона није направио ниједан позитиван корак у приступном процесу, мислим да ипак не можемо да будемо незадовољни", закључила је Јоксимовићева.

Министарка је рекла да Србија није држава која се жали на третман, кука и моли, већ да ће прихватити сугестије, да идемо брже у реформе. Нада се да ће се до краја године подићи динамика и интензивирати процес европских интеграција.

"Једно поглавље и 179 милиона евра — мислим да нису лоше вести", рекла је Јоксимовићева. 

број коментара 16 Пошаљи коментар
(субота, 29. јун 2019, 18:05) - Drmr [нерегистровани]

@Voroncov

Po tvojoj analizi niko nece ostati u Srbiji,samo po koji deka i baka,ej covece, Srbija nije planinsko selo.Vazno je da se kontra,imlo smisla ili ne.

(субота, 29. јун 2019, 17:36) - nenad [нерегистровани]

Pomoc EU

Oni su u Agresiji na Srbiju,bez odobrenja UN-a, 1999, unistili u Srbiji i Crnoj Gori, (tada SR Jugoslavija), oko 100 Miliardi$ (puteva, skola, obdanista, kasarni.....) da ne nabrajam. Sta je par Milionana $ ili € u odnosu na taj zlocin !!!!

(субота, 29. јун 2019, 16:59) - anonymous [нерегистровани]

0

Ne uzimajte niti jedan €.
Ono materijalno što su uništili bombardovanjjem, misle, kobajagi otplatiće tako, a istovremeno, na takav način da narodu zamažu oči u izgovoru pristupnih pomoći za investicije.
Stotine milijardi EU i NATO duguju Srbiji za zlo koje su počinili, a samo naivni mogu tu siću prihvatiti i još misliti o tome da su to nepovratna sredstva.
Ne savijajmo se i ne pokleknimo pred
ubicama svoje djece i naroda, koji gaze po našim suzama i ne znaju više za sveto ni svijetlo.
Vlastodršci, ne uzimajte to EU prokletstvo u € obliku.

(субота, 29. јун 2019, 16:24) - anonymous [нерегистровани]

Takvi kao sto je "MMF", u........

………...Srbiji zovemo - "zelenasima"!

(субота, 29. јун 2019, 16:06) - anonymous [нерегистровани]

Novac stoji na raspolaganju

za projekte koje komisija eu odobri i mozda sama eu izvede i sama si naplati tako da srbija te "novce" nece ni videti.

(субота, 29. јун 2019, 13:35) - anonymous [нерегистровани]

Једине паре..

..паре које уђу у Србију и остану а да нико не тражи да се врате врате су паре исељеника а то је око 5 милијарди евра годишње.
О чему ми причамо овде, о стотинак милиона евра које ће ће Србија дебело (от)платити?!

(субота, 29. јун 2019, 13:22) - anonymous [нерегистровани]

samo za projekte

nije eu naivan za sve ostalo brine drzava.

(субота, 29. јун 2019, 13:19) - anonymous [нерегистровани]

EU donacije vs kineske investicije

179 miliona eura nasuprot par milijardi ....

(субота, 29. јун 2019, 12:48) - euro [нерегистровани]

EU

Ja bi predlozio da se taj novac upotrijebi za izgradnju kolektora za procistcavanje otpadnih voda i za nove kanale kojih u Srbiji nedostaje barem osamdeset posto.

(субота, 29. јун 2019, 12:18) - milica c. [нерегистровани]

Pare iz EU

Predlazem da se pare ravnopravno podele gradjanima Srbije. Pa nek svako radi s njima sta hoce.