Вучић: Јединство Срба из региона, чуваћемо идентитет народа

Председник Александар Вучић разговарао је са представницима Срба из региона и изразио задовољство што је показано јединство. Поручује да Србија неће понављати грешке из прошлости и неће никоме наметати своју вољу, али неће ни дозволити да било ко угрожава идентитетска права српског народа.

"Захвалан сам свим људима, иако они не представљају увек исте политичке опције, јер смо показали јединство српског народа и жељу да очувамо српски језик, културу, традицију и да се за наше циљеве боримо мирним средствима, не угрожавајући интегритет било које земље у региону, али поштујући право на очување посебности наших националних, верских права", рекао је Вучић.

Додао је да су састанку присуствовали представници Срба из Словеније, Хрватске, БиХ, РС, Црне Горе и Северне Македоније.

Навео је да су разматрали позицију Срба у свакој земљи, као и начин на који држава Србија може да помогне.

"Радићемо много као Србија и помагаћемо нашем народу, а посебно ћемо да радимо на идентитетским правима, очувању српског језика и писма", подвукао је Вучић.

Такође, навео је и да ће се радити на заједничкој припреми за попис, јер Србија и Срби желе да сачувају српски идентитет, односно идентитет оних људи који желе да искажу национална осећања као у прошлости.

Председник је, међутим, указао да састанак није био лак, те да се говорило о проблемима, а да "посебно није био лак" када се говорило о ситуацији у Црној Гори.

Србија ће, поручио је, поштовати све друге државе, али ће увек подржавати борбу за останак и опстанак српског народа на вековним огњиштима и то ће чинити у складу са законима дргих држава у региону.

"Србија неће понављати грешке из прошлости, никоме нећемо наметати своју вољи, али ни дозволити да угрожавају идентитетска права нашег народа. На то имамо право, то смо чинили до сада и чинићемо и у будућности", поручио је председник.

Најавио је да ће следећи сусрет у истом формату бити одржан крајем августа или почетком септембра.

Додао је и да му је драго што се са Србима из региона састао управо на новом аеродрому, између Краљева, Чачка и Крагујевца. "Верујем да је то добар сигнал за будућност народа", рекао је Вучић.

"Србија у деценији обнове националног духа и консолидације"

Председник је, на питање новинара како данас, 30 година од Милошевићевог говора на Газиместану, гледа на будућност Србије и на Србе на Косову и Метохији, рекао да је време да се после одређених догађаја направи озбиљна анализа, шта смо имали у протекле три деценије.

"Имали смо најпре велико национално буђење и надање, уз жељу да ћемо постићи велике резултате. Међутим, данас када ствари преиспитујемо, чини ми се да недвосмислено можемо да закључимо да, не само да многи други нису били срећни и задовољни због наше политике, већ да су Срби прошли кроз тешку голготу, не само неостваривања било каквих, а неретко и погрешно прокламованих циљева, већ смо изгубили много људи, велики број је напустио своја огњишта", објаснио је Вучић.

То, додао је, не говори о намерама оних који су добро желели свом народу, већ о томе шта је било реално, могуће и објективно, и шта је ишло у корак са временом.

Нисмо разумели свет и друге народе око себе, али нисмо ни добро поставили сопствене циљеве.

Данас се, према његовим речима, налазимо у деценији обнове националног духа, националне консолидације, са реалним циљева очувања српске културе језика, економског јачања нашег народа, и ти циљеви су, додаје, постављени у реалне оквире, иду у корак са светом, те не угрожавају никога око нас.

Подршка косовским Србима да опстану

Србима на Косову и Метохији поручио је да ће имати подршку Србије да опстану на својим огњиштима.

Рекао је да је њима много теже него Србима у централној Србији, и додао да, иако највећи део ради у државним структурама и имају по 50 одсто већа примања него у централном делу наше земље, живот им је много тежи.

Вучић је истакао да је данас важан и тежак дан за Србе, додајући да је тежак сваки Видовдан, велики празник, јер имамо више пораза него победа, и зато га се посебно сећамо и обележавамо.

"Имамо из тога посебе одговорности које морамо да пружимо и покажемо народу, да водимо политику одговорности, која ће да спасава наш народ, да буде мудра, а не заснована на емоцијама, и на ономе шта бисмо желели, већ на ономе шта можемо, да увек извучемо максимум шта хоћемо, а не да добијемо минимум што желимо", нагласио је он додајући да је то суштинска разлика између озбиљне и неозбиљне политике.

Осврнуо се, с тим у вези, и на опозицију, рекавши да се они увек бусају у прса, а на крају се види да нема ништа иза тога.

Истакао је да му у политици коју води не сметају националисти, људи који воле своју земљу, те да су и њихове идеје добродошле за општи напредак државе и народа, али му смета када му политички противници, националисти или не, пребацују нешто што није учинио.

Националисти као такви му, истиче, не сметају, а шовинисте презире.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(субота, 29. јун 2019, 08:36) - anonymous [нерегистровани]

Dijalog

Srbija pobednik koji ne dira nikoga i zbog cijih pobeda niko ne strada .To je prava Srbija vredna svake paznje u postovanja.

(петак, 28. јун 2019, 22:20) - Maja [нерегистровани]

Gde Vučić brani Srbe

Tamo Srba više nema. Sad trenutno brani Srbe u Srbiji.

(петак, 28. јун 2019, 22:18) - anonymous [нерегистровани]

BiH i "rs"???

Pa vučić je otvoreno protiv Dejtona!
Ne postoji BiH i "rs", već samo POSTIJI BiH!

(петак, 28. јун 2019, 22:16) - anonymous [нерегистровани]

Komentar

Predsednik se bori za narod za Srbiju

(петак, 28. јун 2019, 21:42) - anonymous [нерегистровани]

cc

Ми као народ данас више нисмо живи, ми данас сами стварамо своју пропаст и одлучујемо о њој. Србија више не постоји.

(петак, 28. јун 2019, 21:25) - anonymous [нерегистровани]

Vrlo važna poruka???

A RSK je prodana da bi vi tako pisali i pričali!
Sram vas bilo!
To je važna poruka, dio Srba je bitnije od drugog!

(петак, 28. јун 2019, 21:25) - anonymous [нерегистровани]

7, Jula,1941 Godine.

7, Jula.1941 ,Godine je krenula Degradacija Srpskog naroda na Balkanu i traje i dan danas ,pola Srpskog Naroda zivi van Srbije i svakim danom odlaze a da se ne vrate , pitanje zato se to desilo i zasto o tome vecno cutimo??, Mi Srpski Narod nismo svesni nase proslosti ,Istorije ,Koje Ime i Vrednosti nosimo ,sta i koliko smo se zrtvovali i Zivota dali samo da bi bili ono sto jesmo Srpski Narod i bili smo do 7,Jula 1941,od tad pa do skoro ,, a neki i dandanas ,, Yugosloveni i to je bio kraj jednog Istorijskog Naroda koji se zvase Srbi.

(петак, 28. јун 2019, 20:21) - anonymous [нерегистровани]

molim vas

nista nam vise ne pomazite , pomogli ste nam od devedesetih , raseljeni , unisteni , napusteni nasi domovi od Triglava do Djevdjelije.

(петак, 28. јун 2019, 19:52) - anonymous [нерегистровани]

Vrlo vazna poruka

Srbija,okupljajuci i na razne nacine pomazuci sve Srbe u regionu ,vodi pravu nacionalnu politiku u cilju ocuvanja srpskog identiteta i zato hocu da cestitam Predsjedniku Vucicu na svemu sto cini u tom pravcu.Ne moze se ni zamisliti koliko je vazna podrska Srbima u regionu koja dolazi iz Srbije i koliko se Srbi sirom svijeta raduju napretku Srbije jer to znaci i napredak za sve Srbe.
Zivjela Srbija ,Republika Srpska i svi Srbi gdje god da se nalazili.

(петак, 28. јун 2019, 18:09) - Graje [нерегистровани]

Očuvanje srpskog identiteta

Aleksandar Vučić čini sve da pomogne našem narodu na Zapadnom Balkanu, naravno da treba srpske manjine da budu ispoštovane do kraja. Vučić zaista želi da Srbi imaju bolje uslove za život na Zapadnom Balkanu i trudiće se koliko god je to u njegovoj moći da ispoštuje do kraja srpski narod.