Вучић: Јединство Срба из региона, чуваћемо идентитет народа

Председник Александар Вучић разговарао је са представницима Срба из региона и изразио задовољство што је показано јединство. Поручује да Србија неће понављати грешке из прошлости и неће никоме наметати своју вољу, али неће ни дозволити да било ко угрожава идентитетска права српског народа.

"Захвалан сам свим људима, иако они не представљају увек исте политичке опције, јер смо показали јединство српског народа и жељу да очувамо српски језик, културу, традицију и да се за наше циљеве боримо мирним средствима, не угрожавајући интегритет било које земље у региону, али поштујући право на очување посебности наших националних, верских права", рекао је Вучић.

Додао је да су састанку присуствовали представници Срба из Словеније, Хрватске, БиХ, РС, Црне Горе и Северне Македоније.

Навео је да су разматрали позицију Срба у свакој земљи, као и начин на који држава Србија може да помогне.

"Радићемо много као Србија и помагаћемо нашем народу, а посебно ћемо да радимо на идентитетским правима, очувању српског језика и писма", подвукао је Вучић.

Такође, навео је и да ће се радити на заједничкој припреми за попис, јер Србија и Срби желе да сачувају српски идентитет, односно идентитет оних људи који желе да искажу национална осећања као у прошлости.

Председник је, међутим, указао да састанак није био лак, те да се говорило о проблемима, а да "посебно није био лак" када се говорило о ситуацији у Црној Гори.

Србија ће, поручио је, поштовати све друге државе, али ће увек подржавати борбу за останак и опстанак српског народа на вековним огњиштима и то ће чинити у складу са законима дргих држава у региону.

"Србија неће понављати грешке из прошлости, никоме нећемо наметати своју вољи, али ни дозволити да угрожавају идентитетска права нашег народа. На то имамо право, то смо чинили до сада и чинићемо и у будућности", поручио је председник.

Најавио је да ће следећи сусрет у истом формату бити одржан крајем августа или почетком септембра.

Додао је и да му је драго што се са Србима из региона састао управо на новом аеродрому, између Краљева, Чачка и Крагујевца. "Верујем да је то добар сигнал за будућност народа", рекао је Вучић.

"Србија у деценији обнове националног духа и консолидације"

Председник је, на питање новинара како данас, 30 година од Милошевићевог говора на Газиместану, гледа на будућност Србије и на Србе на Косову и Метохији, рекао да је време да се после одређених догађаја направи озбиљна анализа, шта смо имали у протекле три деценије.

"Имали смо најпре велико национално буђење и надање, уз жељу да ћемо постићи велике резултате. Међутим, данас када ствари преиспитујемо, чини ми се да недвосмислено можемо да закључимо да, не само да многи други нису били срећни и задовољни због наше политике, већ да су Срби прошли кроз тешку голготу, не само неостваривања било каквих, а неретко и погрешно прокламованих циљева, већ смо изгубили много људи, велики број је напустио своја огњишта", објаснио је Вучић.

То, додао је, не говори о намерама оних који су добро желели свом народу, већ о томе шта је било реално, могуће и објективно, и шта је ишло у корак са временом.

Нисмо разумели свет и друге народе око себе, али нисмо ни добро поставили сопствене циљеве.

Данас се, према његовим речима, налазимо у деценији обнове националног духа, националне консолидације, са реалним циљева очувања српске културе језика, економског јачања нашег народа, и ти циљеви су, додаје, постављени у реалне оквире, иду у корак са светом, те не угрожавају никога око нас.

Подршка косовским Србима да опстану

Србима на Косову и Метохији поручио је да ће имати подршку Србије да опстану на својим огњиштима.

Рекао је да је њима много теже него Србима у централној Србији, и додао да, иако највећи део ради у државним структурама и имају по 50 одсто већа примања него у централном делу наше земље, живот им је много тежи.

Вучић је истакао да је данас важан и тежак дан за Србе, додајући да је тежак сваки Видовдан, велики празник, јер имамо више пораза него победа, и зато га се посебно сећамо и обележавамо.

"Имамо из тога посебе одговорности које морамо да пружимо и покажемо народу, да водимо политику одговорности, која ће да спасава наш народ, да буде мудра, а не заснована на емоцијама, и на ономе шта бисмо желели, већ на ономе шта можемо, да увек извучемо максимум шта хоћемо, а не да добијемо минимум што желимо", нагласио је он додајући да је то суштинска разлика између озбиљне и неозбиљне политике.

Осврнуо се, с тим у вези, и на опозицију, рекавши да се они увек бусају у прса, а на крају се види да нема ништа иза тога.

Истакао је да му у политици коју води не сметају националисти, људи који воле своју земљу, те да су и њихове идеје добродошле за општи напредак државе и народа, али му смета када му политички противници, националисти или не, пребацују нешто што није учинио.

Националисти као такви му, истиче, не сметају, а шовинисте презире.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво