Посланици о "Фијату", Косову и Метохији, лековима

Посланици Скупштине Србије започели су рад постављањем посланичких питања. Нека од питања била су када ће "Фијат" у Крагујевцу почети производњу новог модела аутомобила, да ли сви регистровани лекови за мултиплу склерозу могу да буду доступни пацијентима, да ли је тужилаштво реаговало због блокаде зграде, а интересовало их је и шта подразумевају изјаве званичника о решавању косовског питања.

Посланик Српске напредне странке Милан Љубић питао је јавно тужилаштво да ли постоје елементи за кривичну одговорност због блокаде зграде председника Републике и спречавања слободе кретања, имајући у виду недавни покушај да се посланици и председник Александар Вучић спрече да уђу у парламент. 

"Да ли је у неком претходном периоду бивших власти неком предеднику Србије било онемогућено или да ли је било покушаја да се спречи његов улазак у Народну скупштину, као што је то случај са садашњим председником", питао је Љубић.

Наводећи да су представници опозиције у претходном периоду чупали знакове и упадали у институције, Љубић је питао да ли је тужилаштво реаговало на насиље.

Посланица Српске радикалне странке Наташа Јовановић питала је председника Александра Вучића, премијерку Ану Брнабић и министра финансија Синишу Малог када ће почети производња новог модела аутомобила у крагујевачком "Фијату".

Јовановићева је рекла да је тадашња власт 2012. године то најавила као "инвестицију века", да је у уговору са "Фијатом" било скривених клаузула у којима се наводи да држава даје 11.000 евра по радном месту, а остала је без пореза на зараде...

"Када смо већ уложили више од милијарду евра у страну компанију где је држава власник 33 одсто акција, каква је судбина фабрике? Сам менаџмент фабрике је рекао да без новог модела не могу да очекују пробој ни на једно тржиште, а директор фирме у Србији констатовао да ће нови модел да кошта више стотина милиона евра", рекла је Јовановићева.

Питала је ко ће то да плати и због чега би држава плаћала страну компанију која, како тврди, уместо да производи 300.000 модела 500Л, како је било најављено 2012. године, сада производи свега 80.000 са неизвесним могућностима за извоз.

Посланица Странке модерне Србије Татјана Мацура имала је питање за министра здравља Златибора Лончара о лековима за мултипла склерозу од које у Србији болује око 8.000 грађана.

"Лечење се променило у последњих 20 година, од болести за коју није постојао ниједан лек данас постоји 14 регистрованих. У Србији је терапија доступна за око 10 одсто оболелих и то само четири лека која су намењена почетним формама болести", рекла је Мацура.

Према њеним речима, на сајту РФЗО нису истакнути критеријуми за увођење терапије, а не постоји ни листа чекања.

"Ових дана је председник говорио о проневереним новцима у области здравства и сада је тренутак да питамо министра да ли постоје изгледи да свих 14 лекова који јесу регистровани и могу да спрече прогресију болести буду доступни свим пацијентима у Србији", питала је Мацура.

Посланик "Покрета за спас Србије–Нова Србија" Ђорђе Вукадиновић имао је питање за председницу Владе Ану Брнабић и министра спољних послова Ивицу Дачића о изјавама званичника у вези са КиМ у којима се, како каже, помиње да Србија не може да призна КиМ, а да заузврат не добије ништа.

Вукадиновић је упитао шта је та "компензација" у име које су спремни да признају независност Косова и оценио да би такав начин "нуђења" могао да деградира политичку позицију државе. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво