Шта нам доноси отварање поглавља о финансијским услугама

На Међувладиној конференцији у Бриселу, Србија би данас требало да отвори поглавље 9 у приступним преговорима, које се односи на финансијске услуге. То поглавље регулише финансијски систем – крвоток сваке државе.

Др Исмаил Мусабеговић из Београдске банкарске академије каже да је реч о процедурама и процесима.

"Финансије су једна жива материја, поготово утицај финансијских технологија. Све то утиче, тако да то није завршена ствар и мораће да се прилагођава. Важно је да је отворено то поглавље. Свака част министарствима и НБС, без којих цео овај процес не би могао да се заврши", навео је Мусабеговић.

Према његовим речима, цео систем је банкоцентричан.

"Када вам треба капитал, ви идете у банку. Постоји једно друго тржиште капитала које се регулише овим поглављем, које је извор за капитал за компаније, а и за све грађане једне алтернативне штедње, односно за инвестирање и улагање у хартије од вредности. На том пољу ће бити доста посла, да се пре свега едукује грађанство – шта је то тржиште капитала, како функционише и како се може од тога направити посао", истакао је Мусабеговић.

Додаје да поглавље 9 уводи то да ће све наше финансијске институције без проблема моћи да сарађују.

"Ми већ имамо регулативу и систем у области финансија која не заостаје за ЕУ. Све што се дешава у Европи и све што грађани у ЕУ имају као понуду од финансијских услуга, имају и грађани Србије. Цео процес усклађивања даје стабилност једном систему који је битан за стабилност и привредни раст једне земље", рекао је Мусабеговић.

Покретање инвестиционих фондова

Поглавље 9 покрива део инвестиционих и пензионих фондова. Они су код нас већ десет година слабо активни.

Мусабеговић сматра да ће фондови морати да се покрену, али да то пре свега зависи од едукације грађанства.

"Ви у свету имате инвестиционе фондове где млади људи уплаћују сваког месеца новац и себи обезбеђују додатну пензију. Али да би такви фондови функционисали мора да постоји тржиште капитала. Оно што недостаје нашем тржишту је да немате много хартија од вредности где би могло да се инвестира. То је ограничавајући фактор. Ако предузетници схвате да ако дају акције на јавну продају прикупиће капитал и обезбедиће себи другачији развој компаније", навео је Мусабеговић.

Поглавље 9 је већ дуго спремно. Било је важно да се Србија скине са "сиве листе" ФАТФ-а.

"То је био предуслов. Та организација ФАТФ прати финансијске системе земаља и даје мишљења.То је одлична вест. Србија више није на тој листи ФАТФ-а. То значи да сви који долазе и послују у Србији се осећају опуштеније", истакао је Мусабеговић.

Мусабеговић додаје да се сутра очекује велика реакција на берзи када почиње састанак Г-20 и уколико дође до договора између Кине и Америке берза ће, каже, сигурно реаговати – расти или падати. 

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво