Петковић: Српски народ на КиМ на ивици хуманитарне катастрофе

На северу Косова и Метохије све је мање основних животних намирница. Са рафова у продавницама нестају млеко, шећер, брашно. Заменик директора Канцеларије за КиМ, Петар Петковић каже за РТС да Србија чини све да помогне српском народу на КиМ, иако Приштина на све начине покушава да отежа позицију Србије. Дописник РТС-а јавља да у северном делу Косовске Митровице и другим срединама на северу и српским срединама на југу КиМ, нема допремања српске робе намењене дневној потрошњи.

Петар Петковић је гостујући у Јутарњем програму рекао да је у петак један од најважнијих празника, Видодовдан, празник који представља борбу српског народа да опстане и да се сачува на простору КиМ. 

"И управо то питање опстанка поново је актуелиовано и могу слободно да кажем да српски народ на КиМ се налази на ивици хуманитарне катастрофе због такси од 100 одсто које трају седам месеци. Приштина упорно седам месеци држи антицивилизацијске таксе, са намером гетоизације и са намером да се протера српски народ са КиМ", рекао је Петковић.

Према његовим речима, председник Александар Вучић је после увођења такси јасно рекао да ће пре свега бити веома тешка ситуација у којој ће се наћи српски народ.

"То је удар на државу Србију, удар на наше економију. Преко 150 милиона евра губимо јер не можемо своју робу да довозимо на КиМ. У овом случају имамо почетак хуманитарне кризе јер српски народ на КиМ не може да дође до млека, брашна, шећера", навео је Петковић.

Наводи да ће до краја недеље нестати лако кварљиве животне намирнице.

"Чујемо и да добављачи су и болници и вртићима и Студентском центру рекли да ће морати да смање намирнице и количине хране. Једна веома опасна ситуација која јасно показује у каквој атмосфери живе Срби са КиМ. С друге стране међународна заједница се не оглашава. За њих као да таксе не трају. Позивају да се укину таксе, али то се не дешава", истакао је Петковић. 

Нема допремања намирница, Видовданске свечаности враћају веру у достојанство

Дописник РТС-а Андрија Игић јавља да у радњама у северном делу Косовске Митровице и другим срединама на северу и српским срединама на југу КиМ, нема допремања српске робе намењене дневној потрошњи.

Алтернативни правци су затворени тако да је велики изазов доставити српску робу на КиМ. Српски привредници и трговци на северу предвиђају трајну несташицу робе.

Она се за сада осећа код малих трговаца, док код већих робе и даље има и стање није алармантно.

У Приштини не поричу да су затворили све правце дотурања српске робе, али тврде да Срби покушавају да, како кажу, исценирају хуманитарну катастрофу.

У српским срединама јужно од Ибра, српске робе нема поодавно. Плазма кекса је, рецимо, дефицитаран производ.

Исто важи и за јестиво уље и брашно. Трговци на југу немају алтернативу за поједине српске производе, а млеко и месо набаљају од добављача из Северне Македоније.

Све су то изазови. Овдашњи Срби настоје да живот одрже што достојанственијим.

Веру у достојанство враћају Видовданске свечаности. И ове године је у Грачаници организована Ликовна колонија, представљен је "Видовдански гласник". Изабрана је и најлепша Косовка девојка.

"Лонгин", признање за животно дело је додељено Милошу Шобајићу, српско-француском сликару и вајару. Његовом младокм колеги Лазару Шошевићу додељена је награда "Димитрије Поповић", признање за најуспешнијег ствараоца на Видовданској ликовној колонији. 

Милош Шобајић истиче да је ово признање за њега посебно, јер је, како каже, добијено од српског народа на КиМ.

"Поносан сам кад видим Србе, моју браћу и сестре на Косову овако храбро да трпе злодела која су нам нанета. Ов изложба је доказ да наш народ може да опстане, да преживи и да иде даље", рекао је Шобајић.

Видовданске свечаности биће настављене и данас.

Хор и симфонијски оркестар РТС-а наступиће у порти манастира Грачаница. Биће одржан и песнички час и додељене овогодиошње награде за књижевно стваралаштво.

У петак у Грачаници - света архијерејска литургија, а потом на Газиместзану парастос палим српским јунацима палим на Косовском боју 1389. године.

Током дана и отварање регионалног водовода којим ће бити решен проблем водоснабдевања за грађане четири општине на северу КиМ. 

Петковић: Са будућношћу нема компромиса

Петар Петковић наводи да је српски народ храбар и да ће држава учинити све да остане уз народ.  

"И као што је председник рекао, држава чини све да наш народ не буде ни гладан ни жедан и да буде основних животних намирница на КиМ. Зелена линија је затворена. Видели смо на који начин се понаша Приштина - веома бахато", навео је Петковић.

Према његовим речима наставља се, како каже, терор над српским народом.

"Порески инспектори иду по радњама и од малих трговаца траже папире и декларације на којој ће стајати тзв. Република Косово".

Коментаришући изјаву Рамуша Харадинаја да је све то импровизација коју спроводи Београд, Петковић је рекао да је то чиста обмана јавности.

"Како неко може да говори о томе да Србија хоће вештачки да изазове кризу међу својим људима. Ми се боримо из дана у дан да учинимо пристојним живот нашег народа на КиМ. Није Београд тај који је увео таксе, то је замена теза. Приштина је та која је увела таксе од 100 одсто, крши све норме и европске принципе протока робе, људи и услуга. Нико не може да заустави Тачија и Харадинаја. Они се преприру и мрзе између себе, али када треба да се удари на српски народ, на Александра Вучића и Србију они су уједињени. На све начине желе да нам отежају позицију", додаје Петковић.

Ми све време позивамо да охладе вруће главе у Приштини, да се врате за преговарачки сто.

"Као услов да се настави дијалог је да Приштина буде та која ће да укине таксе. Без разговора ми не можемо да разговорамо о будућности нашег народа на КИМ. У политици компромис је победа, једино са будућношћу нема компромиса. Зато тежимо да пронађемо компромис, да пронађемо решење које ће бити основ за историјско помирење српског и албанског народа", навео је Петковић.

Додаје да то што су затворили све алтеранативне путеве и "пушкама гурају људе које носе по килограм шећера и брашна, све је то последица политике до половине 2012. године". 

Петковић наводи да Влада Србије и Канцеларија за КиМ чине све да покаже да српски народ има будућност на КиМ.

"Сутра отварамо водовод. Градимо фабрике, станове, градимо болницу у Грачаници, обнављамо Клиничко-болнички центар у Косовској Митровици", истакао је Петковић.

То, каже, показује да не постоји никакав замрзнут конфликт. Приштина не жели то.

"Морамо да тежимо решењу. Јер док ми чекамо ствара се Велика Албанија, а једино што може да буде замрзнуто је економски развој Србије. Ми то нећемо дозволити", закључио је Петковић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво