Обележен Дан независности Канаде

Амбасадорка Канаде Кати Чаба организовала је већерас у резиденцији пријем поводом 152 године канадске независности и том приликом оценила да су билатерални односи наших двеју земаља засновани на ћврстој спони коју гради и представља око 100.000 Срба који живе у тој земљи.

Обрачајући се присутнима делом на српском, а делом на француском и енглеском језику, Чаба је захвалила бројним локалним партнерима - званицама из јавног, политићког и цивилног сектора који, како је навела, доприносе унапређењу односа Србије и Канаде.

Пријему су присуствовали председница парламента Маја Гојковић и градоначелник Београда Зоран Радојичић. 

Чаба је подсетила да је Канада земља Чији се просперитет заснива и гради на демократији, мултилатералности, мултикултуралности, равноправности полова, посвечена је климатским променама, негује слободу медија.

Канада је, како је додала, и ове године бројнија за 350 хиљада имиграната што чини један одсто њеног укупног броја становника.

"То је знак да је зрела земља у којој се снови и наде испуњавају, и где се сви њени грађани боре за бољу будућност", рекла је Чаба која је амбасадор и за Северну Македонију и Црну Гору.

Канада ове године слави пола века двојезичности и изједначавања енлгеског и француског, рекла је амбасадорка и навела да је та мултикултуралност управо кључ њеног идентитета.

Истакла је да је њена земља протеклих годину дана низала бројне успехе, добила је првог МБА првака, Канађанка Дони Стркленд добила је Ноблеву награду за физику, у Ванкуверу је организован највећи скуп о здрављу и добробити жена са више од 8.000 учесника из 162 земље.

Пријему, који је почео извођењем химни Канаде и Србије присуствовали су представници међународне заједнице, а међу њима амбасадори Кајл Скот, Филип Ге, Денис Киф, Кало Ло Кашо, Фредерик Мондолони.

Канада је стекла независност 1. јула 1867. године потписивањем Уставног акта, када су се три британске северноамеричке колоније ујединиле. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара