Преговори са ЕУ – колико смо прешли, а шта нас још чека

Србија би на Међувладиној конференцији у Бриселу требало да отвори још једно поглавље у приступним преговорима - девет, о финансијким услугама. За десет година преговарања са Бриселом, отворили смо 16 поглавља, два смо одмах и затворили. Проширење није тема која је популарна у Европској унији и постоји опасност да се уђе у неку врсту негативне динамике преговора, оцењује извештач РТС-а из Брисела.

Зелено светло за поглавље о финасијским услугама, потрошачима, пре свега, треба да донесе бољу заштиту.

"У погледу услуга које користе, поред тога ова област је изузетно важна за све учеснике финансијског система, од банака осигуравајућих компанија, друштава, и кориснике услуга не мислим само на грађане него и на мала, средња велика предузећа односно услове у којима они послују", објашњава економиста Малиша Ђукић.

Додатни импулс за Брисел, каже председница Владе, јесте и то што је Србија успела да се скине са сиве листе међународне организације за спречавање прања новца и финансирање тероризма ФАТФ-а.

"Очекујем да се отвори поглавље 9, тако да настављамо даље. Видећу с министарком Јоксимовић да ставимо у наредном периоду много већи фокус на затварање поглавља, Србија је близу затварања најмање три поглавља, 17 отворених поглавља и више од два привремено затворена. То је доста добар успех тренутно када се Европа суочава са својим интерним проблемима", каже председница Владе Србије Ана Брнабић.

Економисти не спекулишу за колико би поглавље девет могло и да се затвори. Али за финансијски систем од њих позитивна оцена и очекивање побољшања .

"Ниже каматне стопе услови кредитирања које ће за сама предузећа појефтинити његова пословања учинити га конкурентнијим, омогућити му да изађе са ценом која је на тржишту атрактивна, конкурентнија", каже Ђукић.

Србија је углавном отварала два поглавља по једном председавању Европске уније. Ако се на пример упоредимо са Хрватском, преговори са Србијом већ трају колико је та суседна земља укупно преговарила са Бриселом. За шест година отворили су и затворили сва преговарачка поглавља. 

"Не би се могло рећи да је Србија ни на половини преговарачког процеса. Очигледно је да проширење није тема која је популарна, која је на врху приоритета унутар Европске уније, напротив. Видимо велике отпоре сада у јуну да се уопште говори о приступним преговорима са Северном Македонијом и и Албанијом", наводи Душан Гајић, извештач РТС-а из Брисела.

За сада нема наговештаја да Комисија припрема извештаје о условима за затварање неких од поглавља. И оно, као и отварање, зависи од поглавља која се тичу владавине права.

"Постоји ризик да се уђе у неку врсту негативне динамике у преговорима у којима ће се у Београду позивати на недостатак политичке воље у Бриселу и у неким другим престоницама да се иде брже и значајније у преговорима, а у Бриселу и остатку Европе ће наводити на недостатак значајних одлучних рефоми за спор напредак у европским интеграцијама које у том случају ризикују да буду још спорије", каже Гајић.

У међувремену, делегација Европске уније у Србији данима не коментарише да ли ће сутра бити отоворено поглавље девет. Чекају гласање свих 27 земаља чланица.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво