Вучић: Помоћ Србима на КиМ, Западу смо увек ми више криви

Србима на КиМ помоћи ће држава, а од међународне заједнице не очекујемо ништа поводом отежаног снабдевања нашег народа у покрајини, јер смо њима увек и у свакој ситуацији ми мало више криви само зато што нећемо да признамо независност Косова, рекао је председник Александар Вучић.

Александар Вучић је изјавио да ће држава радити све што може да помогне српском народу на Косову и Метохији, у ситуацији отежаног снабдевања храном, али није хтео да говори о конкретним потезима Београда.

"Радићемо оно што можемо. Не могу и нећу да вам говорим све шта ћемо да радимо, али радићемо оно што можемо и снадбеваћемо наш народ и помагаћемо", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара.

Вучић је поручио да морамо да се уздамо "у се и у своје кљусе". "Нећемо дозволити да наш народ умире од глади, иако би то многи волели, не само у Приштини и не само у делу света, већ, нажалост, и овде у централној Србији", подвукао је председник.

Указао је да је Приштина сада смислила нови изговор за то што је увела таксе на робу из централне Србије и тако отежава снабдевање Срба на северу покрајине.

"Харадинај је изјавио – 'они хоће уз храну да убаце и оружје и дрогу'. Шта ти је подсвест. Па мени ни за 100 година не би пало на памет тако нешто... Оружје и дрога... Ваљда због тога што су то измислили, људи сад не могу да добију храну", навео је Вучић.

Истакао је да је то озбиљан проблем и да ће се њиме држава бавити и гледати како да помогне свом народу у изузетно тешкој и сложеној ситуацији.

"Нећемо 10 милијарди да бацимо у бунар"

Председник Вучић је напоменуо да инвестициони циклус вредности до 10 милијарди евра има за циљ убрзани економски раст, који би довео до повећања примања и подизања животног стандарда грађана, али да је важно да тај новац буде плански улаган.

"Нећемо тих 10 милијарди да бацимо у бунар, хоћемо да улажемо у значајне пројекте као што су метро у Београду, путеви и пруге, канализације и водовод", објаснио је Вучић.

Додао је да су планиране посебно инвестиције ван Београда, где мора да се помогне кроз свеобухватну инвестициону мрежу, да људи осете бољи животни стандард.

Вучић је указао да је планирано да инвестициони циклус буде између пет и 10 милијарди евра, а да ће покушати да се иде на 10 милијарди. "Ако привредни раст буде пет одсто, то значи 2,3 милијарди евра на годишњем нивоу. Толико новца можете да потрошите да не оптерећујете јавни дуг. Ако пет година имамо тај раст то је тих 10 милијарди евра", навео је Вучић.

То ће, како каже, бити нешто најозбиљније што је рађено. "Зашто пре нисмо изашли с тим ? Није било могуће, јер смо извлачили земљу из банкротства. Имали смо питање хоћемо ли проћи програм ММФ-а. Данас нам не треба новац ММФ-а, нити било чији користимо. Имамо свој новац који смо успели да зарадимо", објаснио је председник.

"Број туриста најбоље говори о напретку"

Указао је колико је инвестиција било у туристичку инфраструктуру, наводећи да је број категорисаних хотела двоструко већи него пре пет година, а да не треба причати о другим стварима, као што су ресторани и други платиоци ПДВ-а.

Што се тиче државних инвестиција, према његовим речима, довољно је погледати на пројекат "Београд на води", који се као Феникс из пепела подиже из мочварне јаруге.

"Погледајте зграду 'Геозавода'. Брине ме зграда бивше ‘Беобанке‘. Верујем да ће да од ње да направе зелену оазу", додао је председник.

Вучић је указао да туристе нико не може да слаже и да најбоље о напретку Београда говори њихов број.

"Тражим исте аршине, не одступам ни за јоту пред лажима"

Вучић је, упитан да прокоментарише оптужбе за наводно насиље власти, у шта његови политички противници убрајају и његов коментар на изјаву професора Огњена Радоњића, рекао да они који га оптужују "ништа друго не умеју да раде осим да лажу и краду".

"Неки људи су јуче говорили како ће бомбом да ме разнесу, а о томе није била ниједна вест. Рекли су 'пусти будале, шта причају'. Замислите да је неко њима рекао да ће их бомбом разнети, а верујем и надам се да никада нико неће. Биле би то главне вести у свим светским и европским медијима", констатовао је Вучић.

Каже да га оптужују за насиље зато што је одговорио на најбруталније неистине.

"Та особа је говорила како владамо захваљујући ријалитијима, а ријалити је у Србију увео онај ко га је довео на ту телевизију да говори. Ђилас и његова фирма зарађивали су милионе евра на ријалитије. Ја их ни не гледам, нити зарађујем било шта на њима, а крив сам им, а не онај који их је довео у Сбрију. Када одговорим онда је то насиље, а то што неко лаже није насиље", указао је Вучић.

Упитао је ко је стао испред градске скупштине и није пуштао одборнике да изађу, додајући да је то учинио Бошко Обрадовић, те указао и да су стајали испред Председништва и рекли да не сме да уђе и изађе.

Осврнуо се и на нападе на своју породицу, рекавши да треба само послушати шта је пре пар дана рекао Велимир Илић о његовом сину.

"Нисам ли и ја, можда, родитељ. Све су то лажи које износе. Моја деца нису на купусу расла да су ничија. Сви други имају оца и мајку, само моја немају па може све по њима. То су вам принципи у Србији", поручио је Вучић.

Поновио је да се неће позивати на имунитет и да ће одговарати пред судовима у којима су судије које су, како је рекао, раније власти постављале.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво