Брнабић: Отварамо једно, а близу затварања су три поглавља

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да сутра очекује отварање поглавља 9, о финансијским услугама, а да су близу затварања најмање три поглавља у преговорима са ЕУ.

Ана Брнабић је, на питање новинара да ли ће сутра бити отворена још нека поглавља, рекла да још нема званичног обавештења о томе или неке одлуке.

"Очекујем да се отвори поглавље 9, тако да настављамо даље. Видећу с министарком (Јадранком) Јоксимовић да ставимо у наредном периоду много већи фокус на затварање поглавља", истакла је Брнабићева.

Како је рекла, то је добар резултат ако се има у виду да је Србија близу затварања најмање три поглавља, да има 17 отворених поглавља и више од два привремено затворена. "То је доста добар успех тренутно када се Европа суочава са својим интерним проблемима", рекла је Брнабићева.

Истакла је да је прилично извесно да ће сутра бити отворено поглавље 9, и да треба имати у виду да је ЕУ у специфичној ситуацији и зато што нису формирани ни Европска комисија, ни Европски парламент.

Бранбићева каже да је свакако добра вест за Србију отварање тог поглавља и то што наставља да ради даље на реформама.

Подсетила је да је Србију скинута са листе ФАТФ-а. На Међувладиној конференцији заказаној за четвртак, 27. јун, у Бриселу, Србија ће отворити поглавље 9 у приступним преговорима са ЕУ и потписати Инструмент претприступне помоћи (ИПА) за 2018. годину у износу од 179,1 милион евра, сазнаје Танјуг у Бриселу.

Делегацију Србије предводиће министарка за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић.

Међувладина конференција заказана је за 17 часова у згради Савета у Бриселу, после чега се очекује и конференција за новинаре на којој ће учествовати министарка Јадранка Јоксимовић, европски комесар за приступне преговоре Јоханес Хан и румунски министар за европске послове Георг Ћамба.

Током боравка у Бриселу, министарка Јоксимовић ће с комесаром Ханом потписати и споразум претприступне помоћи (ИПА) за 2018. годину, који износи 179,1 милион евра.

Преко ИПА фондова, ЕУ помаже и подржаве земље које су кандидати или су на путу да постану кандидати за чланство у Унији.

ЕУ је у ту сврху за Србију, за период од 2014. до 2020. године, издвојила 1,5 милијарди евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво