Михајловић: "Моравски коридор" значајан за привредни развој

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић верује да ће такозвани "Моравски коридор", чији се почетак изградње очекује средином јула, бити завршен за две и по године, наводећи да је та деоница од великог значаја за привредни развој централне Србије.

Михајловићева је у Скупштини Србије, образлажући Предлог закона о утврђивању јавног интереса и посебним поступацима ради реализације пројекта изградње инфраструктурног коридора аутпута Е-761, деоница Појате-Прељина, казала да је тај део земље био деценијама запостављен.

Она је додала да је "Моравски коридор" важан јер повезује око пола милиона становника, указујући да се Србија од 2012. године убрзано развија, повезује са суседима, али се, како каже, истовремено ради и на путевима у земљи.

"Остајемо при томе да се повезујемо с регионом, али је једнако важно да улажемо у путеве унутар Србије, зато је овај коридор важан. Сваки ауто-пут значи једну нову слику Србије, нова радна места, нове инвестиције, раст БДП-а", рекла је Зорана Михајловић.

Како је објаснила, инвестиције од пола милијарди евра као резултат дају раст БДП-а за један до један и по одсто.

"Србија је показала да може да гарантује инвестицију у претходних неколико година као и у годинама које су испред нас", истакла је министарка.

Михајловићева је навела да се такође ради на обилазници око Београда и да ове године почиње нови инвестициони циклус у области транспорта и инфраструктуре, али да је једини ауто-пут који повезује централну Србију – "Моравски коридор".

Истакла је да се на том потезу налази око 20.000 малих и средњих предузећа и, за сада, једна индустријска зона.

"Ово је захтеван пројекат. Није само ауто-пут. Регулише се река Морава и све њене притоке и прави се телекомуникациони коридор. Три пројекта се налазе у једном", рекла је Михајловићева и додала да ће предлог закона убрзати реализацију.

Михајловићева је полемисала са посланицом СРС-а Вјерицом Радетом. Радета је критиковала закон, јер се, како је рекла, не примењују прописи јавних набавки, а додала је и да ће, у партнерству са америчком компанијом "Бехтел", изградња коридора бити скупља за 300 милиона евра у односу на то колико би коштало уколико би то радили Кинези.

Михајловићева је навела да ово није први пројекат који се ради на бази међународних споразума који су потписани са различитим земљама, међу којима су и Кина, Турска, Русија...

Навела је да не постоји уговор за изградњу "Моравског коридора" и да Влада Србије у том смислу нема никакве обавезе, већ посебан закон, како каже, служи да се дефинишу критеријуми на основу којих ће се изабрати партнер. 

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 26. јун 2019, 12:40) - глас разума [нерегистровани]

За сада је много приче, да сачекамо да видимо хоће ли бити и дела...

Цео свој живот чекам на овај моравски коридор, а 45. ми је већ... пуно пута је обећавано, а никад изграћено... задњих 4-5 година све се интензивирало, али још ниједан ашов није пободен, а прошлост нас је научила да причама и заклињањима не треба много веровати. Коридор 10 је напокон након пола века завршен, Коридор 11 се увелико гради, иако касни отварање целог пута Београд - Чачак, али приводи се полако све крају, гради се већ и наставак од Чачка за Пожегу, тако бар кажу, мада се нешто баш и не примећују ти радови. Данас је лето господње 2019. да сачекамо и тих 5 година, па да видимо хоћемо ли 2024. имати тај Моравски коридор изграђен и пуштен у рад, хоће ли бити изграђен још који део Коридора 11 ка Црној Гори, хоћемо ли имати тај аутопут за Сарајево и преко Ужица и преко Раче и Бијељине? Хоће ли до тада бити завршена обилазница око Београда у пуном сјају од Остружничког моста до Панчева? И тај тзв. Фрушкогорски коридор од Новог Сада до Шапца и даље Лознице? Тад ће дела говорити и омогућити нама, обичним људима да судимо о свему ономе што је обећавано на велика звона.