МУП гарантује безбедност

Гостујући у Дневнику 2, министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић рекао да су у копненој зони безбедности на југу Србије појачане безбедносне мере како не би дошло до инцидената после хапшења бивших припадника ОВК у Прешеву. Акција није била уперена против албанског становништва, нити је било прекомерне употребе силе, нагласио Дачић.

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић изјавио је да хапшења у Прешеву носе известан безбедносни ризик, јер је могуће очекивати "одређену реакцију оних који су такође погођени акцијом, а који су учествовали у ратним злочинима против Срба".

Гостујући у Дневнику 2,  Дачић је рекао да акција није била уперена против албанског становништва и да као министар унутрашњих послова гарантује безбедност грађанима Србије, без обзира на националну припадност.

Акција је урађена високо професионално, ухапшени су сви они за којима се трагало, испоштована је процедура. Осумњиченима су права прочитана на њиховом матерњем, албанском језику.

Одговарајући на оптужбе председника општине Прешево Ризе Халимија да је било прекомерне употребе силе, Дачић је нагласио да су хапшења снимана а да су употребљена само неопходна средства.

Сама акција, била је високо ризична па је морала је да буде завршена у најкраћем року. Хапшења су извршена на 17 локација у етнички мештовитим срединама, а осумњичени су поседовали оружје и били активни учесници такозване Ослободилачке војске Косова.

Полиција је у општини Прешево ухапсила десет осумњичених за мучење и убијање Срба и других неалбанаца у региону Гњилана 1999. године. Докази о убиствима 51 особе пронађени су у три гробнице а како је рекао министар полиције, унакажена тела у гробницама сведоче о монструозности злочина "Гњиланске групе".

Министар Дачић је рекао да борба против криминала и оних који су чинили ратне злочине не познаје националне разлике и да је полиција поступала по налогу Тужилаштва за ратне злочине.

О доказима о злочинима које је починила "Гњиланска група" а која су вршена током 1999. године када је територији Космета била под надзором КФОР-а, МУП ће обавестити и Унмик и КФОР и Еулекс. 

"Држава Србија, наравно, учествује у истраживању ратних злочина на простору претходне Југославије. Мислимо да цео свет треба да зна какви су се злочини чинили против народа бивше Југославије, а поготову на територији Косова и Метохије", рекао је Дачић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се