Вучић у Борчи: Нећемо само да шминкамо, направићемо канализацију

Председник Александар Вучић посетио је грађане Борче и Котежа који су претрпели највећу штету од невремена које је јуче погодило Београд и најавио градњу канализационе мреже у насељима на левој обали Дунава.

Александар Вучић је рекао да је наложио хитну израду пројекта, а да би канализација требало да буде завршена за годину и по дана од почетка радова. Додао је да ће у канализацију на левој обали Дунава бити уложено 80 милиона евра.

Председник је током обиласка Попове баре у Борчи рекао да је свима држава крива, да има одговорности и државе, те да за 70 година ту није направљена канализација, али је указао да и грађани морају имати свест о томе да не смеју да бацају смеће у одводне канале и да граде на њима нелегалне објекте. 

Вучић је нагласио да држава не жели да се бави "шминкањем" тиме што ће испумпати воду и урадити неке радове, већ да ће уместо тога ситуација бити решена како треба – изградњом канализације у Овчи, Борчи, Котежу и Крњачи.

Дугорочно, проблем решава изградња канализације, истакао је Вучић и додао да је дао налог да се по хитном поступку ради пројекат.

Комплетна пројектна документација биће готова до краја јануара или почетком фебруара, како би у марту почела изградња канализационе мреже са леве стране Дунава.

"Успећемо у најкраћем могућем року да завршимо и једном заувек ћете сви моћи да решите проблеме и да их немате више никада", поручио им је председник.

Додао је да је проблем и у нашим навикама, можда чак и више него у држави, али да не жели да критикује грађане.

"Хвала вам што се борите за куће и окућнице, за будућност вашу и ваше деце. Помоћи ћемо вам на једини, најтежи и најскупљи начин", рекао је председник.

Како је рекао, држава сада има новца више него раније и додао да је и раније безброј пута обећавао да се неће водити рачуна само о центру града.

Додао је да држава сада има новца, управо захваљујући грађанима, који су имали разумевања за тешке економске реформе.

Председник је пренео и да су му сви рекли да не долази у Борчу, јер нема решења, али да је он дошао код њих јер говори истину и спреман је да се суочи и када су људи љути, а не само када му аплаудирају.

Поновио је да ће држава помоћи, иако нема обавезу у смислу да нико своју кућу није осигурао, као и да ће пописна комисија изаћи на терен да попише штету.

"А, канализацију ћемо да градимо, да решимо проблем једном заувек", поручио је Вучић.

"Знам да сте слушали бројна обећања и да су људи пред изборе долазили и исто понављали не размишљајући да ли имају новац, као да је лако наћи више милиона... Ја сам дошао да се обавежем пред целом српском јавношћу за Борчу, Крњачу, Овчу и Котеж", рекао је Вучић мештанима Попове баре.

Зна, каже, да се на то чекало 50-60 година, уз примедбу да има и оних који кажу да је дошао да их умири и да за три,четири или пет месеци нигде никога неће видети.

"Ја вам кажем, а ви после видите да ли сам говорио истину", поручио је Вучић.

Како је рекао, суштина је да се изгради и да касније грађани воде рачуна о томе, а не да запушавају смећем одводе.

Указао је да је ауто-пут био поплављен, јер више од сат времена није било струје и црпне станице нису могле да испумпају воду.

Нагласио је да је реч о природној непогоди и да се то дешава и у другим земљама, где су грађани без струје, на пример, у Немачкој били 10 пута више, а у САД и 20 пута више него што се код нас догађа.

Сударила су се два авиона у Немачкој, а, приметио је Вучић, не дај боже да је то било код нас, јер би и онда неки рекли да је држава крива.

Вучић је замолио окупљене грађане да пренесу комшијама да је апеловао да се одговорно понашају, да не бетонирају одводне канале, а да се не може спречити елементарна непогода, да се не диже одговорност и не претерује, да не буде "комарци гризу као тигрови" и слично.

Указао је да зна у колико су тешкој ситуацији сви житељи Борче и Котежа и да ће се у наредних 96 сати радити на санацији док се изађе из кризе и не очисти све што је вода донела и однела са собом.

"Србијаводе" ће, каже Вучић, добити налог да уз асистенцију полиције очисте све канале. 

У Борчи су иначе од јутрос екипе Завода за биоциде и медицинску екологију које врше дезинфекцију поплављеног терена, као и ватрогасне екипе које испумпавају воду из дворишта.

Попову бару су са председником обишли представници градских власти.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво