Продубити сарадњу Србије и Норвешке

Шефови дипломатија Србије и Норвешке, Ивица Дачић и Ине Ериксен Сорајде, сагласили су се у Београду да се дијалогом између Београда и Приштине једино могу решити отворена питања и изразили очекивање да се дијалог откочити и настави.

Ивица Дачић је навео да је интерес Србије да и даље унапређује билатералне односе са Норвешком, како на политичком, тако и у другим областима, првенствено у економији.

Додаје да је Норвешка у самом врху по директним инвестицијама у српску привреду и један од највећих донатора Србији и казао да је за последњих петнаестак година било више од 216 милиона евра развојне помоћи од стране Норвешке.

"Када је реч о директним инвестицијама, Норвешка је на другом месту са милијарду и 360 милиона евра инвестиција у српску привреду", рекао је Дачић и додао да би из тог разлога спољнотрговинска размена могла да буде већа од достигнутог обима прошле године – 64 милиона евра.

"Учинићемо све да подстакнемо даљу економску сарадњу са Норвешком", рекао је министар и додао да је сарадња са том земљом добра и у другим областима попут одбране, сарадње служби безбедности...

Дачић је додао и да Норвешка, иако није чланица ЕУ, по свом приступу и учешћу у финансијама практично чини један од стубова Уније и захвалио је на подршци коју та земља даје Србији у процесу евроинтеграција.

Решити проблеме, не остављати их будућим генерацијама

Током састанка, како је навео шеф српске дипломатије, министарку је упознао и са проблемом у дијалогу између Београда и Приштине.

"Упознао сам је и са опредељењем Србије да мирним путем, компромисом решавамо сва отворена питања у региону. Ми те проблеме желимо да решавамо, а не да их остављамо будућим генерацијама", рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије је навео да из тог разлога Србија тражи подршку међународних организација да подрже дијалог и изврше притисак на Приштину да укине таксе на робу из централне Србије и БиХ, као и да охрабре све да прихвате компромис.

"Мислимо и да је врло важно да са Норвешком имамо и добру сарадњу на мултилатералном нивоу и да сарађујемо у различитим организацијама", рекао је Дачић и додао да ће се Србија и Норвешка међусобно подржавати приликом одређених кандидатура које имају.

Како је навео, Србија ће подржати Норвешку да буде нестална чланица Савета безбедности УН, а када је реч о кандидатури Србије, министар је рекао да је она предвиђена за 2034. годину.

Норвешка подржава реформе Владе Србије

Ине Ериксен Сорајде је истакла да је Србија дугорочан пријатељ и важан партнер Норвешке, као и да Норвежани и Срби на сличан начин размишљају.

"Волели бисмо да проширимо сарадњу, културолошки, економски, али наравно и на политичком нивоу", рекла је Ериксен Сорајдева и додала да Норвешка у потпуности подржава реформе Владе Србије.

Како је навела, током претходне две године Норвешка је удвостручила помоћ коју пружа региону, јер виде потребу да се подрже европске интеграције региона, али и да подстакну да се реформе које се спроводе у овом тренутку наставе и у будућности.

"Дајемо пуну подршку чланству у ЕУ, Норвежани не желе тренутно да постану чланови, али смо интегрисани на разне начине, као и због тога што имамо приступ европском тржишту, које је веће него наше", рекла је норвешка министарка.

Навела је и да је са Дачићем разговарала и о ситуацији и дијалогу Београда и Приштине.

"Желим да се дијалог настави, јер је то једини начин да се реше сва питања. Данас ћу касније отићи у Приштину и тамо ћу покренути све ове теме и надам се да чемо ускоро видети обнову дијалога", навела је Ериксен Сорајдева.

Што се тиче билатералне сарадње, како је рекла норвешка министарка, њихова подршка реформским процесима се односи и на креирање нових радних места нарочито за младе људе, регионалну сарадњу и владавину права.

Као некадашња министарка одбране Норвешке, Ериксен Сорајдева је навела да зна да са Србијом постоји одлична сарадња на војном плану, посебно медицинско-војној сарадњи и медицинској сарадњи на терену.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво