Дачић: Париз био прилика да се откочи дијалог, Тачи највише поражен

Министар спољних послова Ивица Дачић наводи да су можда била и превелика очекивања да ће се одржати састанак у Паризу, јер се, како је рекао, знало да председник Француске Емануел Макрон неће заказати такав састанак, уколико Приштина не укине таксе на робу из централне Србије и БиХ.

Ивица Дачић је, одговарајући на питање да ли се отказивање састанка у Паризу може тумачити као пораз, рекао да му се чини да је највише поражен Хашим Тачи, који је изјавио да је тиме поражено Косово које је означено као разлог за отказивање самита.

"То је била прилика да се откочи дијалог", рекао је Дачић на конференцији за новинаре са министарком спољних послова Норвешке, Ином Ериксен Сорајде.

Истиче да Србија не представља препреку.

"Само тражимо да се мере које су препрека дијалогу, односно да се таксе, које су политичка, а не економска мера, укину пре наставка дијалога", рекао је министар спољних послова, наводећи да Београд жели да се дијалогом дође до решења.

Упитан да прокоментарише то што се од америчких официра може чути да Албанци прикривају злочине над Србима, Дачић је рекао да се то могло чути и од немачких официра, али да је то историја и да не би требало да се враћамо уназад.

"Нама је од кључне важности да нађемо компромисно решење које не може бити наметнуто", рекао је министар и објаснио да компромис не подразумева да се од Београда тражи да призна независност Косова.

Упитан да ли постоји могућност да се, поред ЕУ, САД и Русије, и Кина укључи у дијалог Београда и Приштине, Дачић је рекао да за сада нема најаве промене формата дијалога.

Према његовим речима, ако се буде дошло до договора између Београда и Приштине, то ће морати да буде верификовано у УН, где ће се питати и Кина и САД и Русија.

Додаје и да ЕУ у овом тренутку има проблеме кадровске природе који ће, каже, морати да буду решени пре него што се настави решавање косовског питања.

Упитан које су то контремере од којих Београд није одустао, министар је рекао да то није питање за њега.

Председник Србије Александар Вучић рекао је јуче да се није одустало од контрамера против Приштине због такси на српску робу, али да је врло тешко увести мере које би могле да погоде и српски народ на Космету.

Вучић је истакао да ће се у разговору са представницима Срба са КиМ, одмах иза Видовдана, видети на који начин и које мере ће бити предузете.

У ЕУ нема превише позитивне климе за политику проширења

Говорећи о политици проширења ЕУ наводи да ово очигледно није време у којем постоји превише позитивна клима за политику проширења у ЕУ, додајући да Србија сматра да би проширење било добро и за саму Унију.

Наводи и да је можда ЕУ и популарнија у земљама региона које би да постану чланице, него у земљама које су већ чланице.

Према његовим речима, кадровски проблеми са којима се тренутно након избора за Европски парламент суочава ЕУ, постојали су и приликом формирања органа ЕУ након прошлих избора, али сада постоје и друге кризе, као што је излазак Велике Британије, расправа о овлашћењима, као и то у ком ће се правцу развијати процес проширења и сама ЕУ.

"Сада није баш прави моменат да може да се каже да је проширење тема број један. Ми мислимо да би то било добро и за само ЕУ, да је то плус који ЕУ можда нема у неким другим сегментима, односно да је политика проширења најделотворнија политика ЕУ", рекао је шеф српске дипломатије.

Упитан да ли Србији недостаје пажња из Брисела, Дачић је казао да нам "понекад не недостаје пажња, као и да бисмо "понекад волели да нас мало мање помињу".

"Дође време када молите Бога да не будете међу топ вестима Си-Ен-Ена или неких других телевизијских канала, што значи да је добро, јер обично нас спомињу само по лошем", рекао је Дачић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи