Како је Србија скинута са “сиве листе“ ФАТФ-а

После скидања Србије са сиве листе ФАТФ-а - најважније међународне организације за спречавање прања новца и финансирање тероризма - званичници поручују да остају посвећени тој области. Министар Небојша Стефановић, који је руководио Владиним телом за спровођење препорука те међународне организације, понавља да је Србија за годину дана успела да усклади правну регулативу. Стручњаци додају да праксу треба наставити јер се нови начини прања новца стално јављају.

Када се нека држава нађе на сивој листи ФАТФ-а, то значи да је, по мерилима те међународне организације, ризична по питању прања новца и финансирања тероризма. Србија је на њој била годину и четири месеца.

Скидању је претходило стварање потпуно новог правног оквира - усвајање 13 закона и око 60 аката.

"Најновије измене Кривичног законика које су усвојене у мају ове године, отишле су корак даље од захтева у ФАТФ Акционом плану, што је обезбедило пуну усклађеност с највишим међународним стандардима у борби против тероризма, као што је Међународна конвенција о сузбијању финансирања тероризма", рекла је министарка правде Нела Кубуровић.

Осим прописа, било је потребно да се Србија докаже и у пракси, што су челници ФАТФ-а проверавали на лицу места.

"Имали смо далеко више пресуда за прање новца у 2018. години, откривено је само четири пута више кривичних дела него у претходној години и сви резултати у сарадњи државних компанија, министарстава, невладиних организација и приватног сектора, нотарске и адвокатске коморе показали су колико добро наше инститиуције могу да сарађују", истакао је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Као прва позитивна реакција, очекује се отварање финансијских поглавља у преговорима са Унијом. Уједно, не заборавља се ни то да је боравак на листи оставио негативне последице.

"Свакако да само стављање на сиву листу ФАТФ-а није био добар сигнал за инвеститоре, али Србија је напорно радила и у том периоду и привукла од почетка ове године 17 посто више инвеститора него претходне године. Очекујем да ће скидање са сиве листе утицати на то да инвеститори још радије долазе у нашу земљу", додао је Стефановић.

Познаваоци, и поред тога, подсећају да је област таква да захтева константно усклађивање регулатива и њихово спровођење.

"Стално се јављају неки нови начини који се користе за укључивање нелегално стеченог новца у легалне токове и онда државе морају да своје системе унапређују непрестано. У Србији сасвим сигурно као и другим земљама у нашем региону постоје ти нелегални токови новца. Они се пре свега могу пратити кроз, рецимо, тржиште некретнина и сличне канале", рекао је програмски директор Транспарентност Србија Немања Ненадић.

Сигнал да држава остаје посвећена области је и најава министарке правде да ће до краја године бити усвојена нова Национална стратегија за спречавање прања новца и финансирање тероризма.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара