Протест "1 од 5 милиона", 29. пут

Двадесет девети протест "1 од 5 милиона" почео је окупљањем код Tеразијске чесме у 19 часова. Након обраћања говорника, демонстранти су кренули у шетњу београдским улицама, након чега су дошли до зграде РТС-а где су улазна врата облепили фотографијама нападнутих студената.

Код Теразијске чесме окупљенима се обратила портпаролка Синдиката просветних радника "Независност" Весна Војводић Митровић.

"Мудри људи кажу да се правац кретања државе може препознати према односу према образовању. А какав је то однос јавност је сазнала у последњем у низу скандала министра просвете", рекла је Војводић Митровићева алудирајући на "процуриле" тестове из математике, због чега је одложено полагање тог дела испита.

Навела је да је министар, како би скинуо одговорност са себе, оптужио друге људе и школе. Указала је на актуелну ситуацију у школству, при чему велики број школа, каже, нема уређене санитарије, ни фискултурне сале. Навела је и да њени ђаци не виде себе у Србији и да желе да оду.

Председник Удружења за заштиту уставности и законитости Саво Манојловић је указао на проблеме вршњачког насиља, који су, сматра, последица гледања ријалити програма. Поручио је да треба увести културни програм за децу и малолетнике, и смањити ријалити програме. Најавио је да ће од сутра почети прикупљање потписа за смањивање емитовања ријалити програма.

"Протестујемо пола године и многи су разочарани, кажу: Тешко да ће се ствари променити одједном. И неће одједном, треба да мењамо закон по закон, да успоставимо инсититуцију по институцију. За све је потребно време", рекао је Манојловић и додао да ће се онда у земљу вратити они који су отишли, а у супротном ће Србија постати "земља без култре", "која живи од дознака из иностранства".

Један од најмлађих организатора протеста, студент Мартин Бежинаревић рекао је да не жели да живи у оваквој држави и да његов брат и сестра полажу такву малу матуру.

"Треба да успоставимо државу која ће да служи народу и увек бити уз њега. Ако се то не деси, ја вам обећавам – опет ћу бити овде са својим колегама и другарима и опет ћу се борити да моје и свако другачије мишљење могу да се чују", рекао је Бежинаревић.

Након шетње улицама Краља Милана и Кнеза Милоша, демонстранти су дошли до зграде РТС-а у Таковској улици. Навели су да на РТС-у није виђено готово ништа о студентима који су били претучени пре недељу дана и упитали да ли је то небитно РТС-у или Александру Вучићу.

Очекивали смо од РТС-а да почне да раде свој посао, али они још више раде за власт и замагљују право стање ствари, рекао је један од организатора и затражио медијски простор на јавном сервису. Након тога су улазна врата облепили фотографијама нападнутих студената.

Организатори су раније навели да ће испред РТС-а оставити фотографије свих претучених грађана и студената, као и фотографије ухапшених младих људи са питањем због чега нико од њих није гостовао на медијском јавном сервису и говорио о притисцима и насиљу које су трпели.

Први протест одржан је 8. децембра, и од онда се упућују захтеви да се открију налогодавци убиства Оливера Ивановића, да се открије ко је покушао да убије Борка Стефановића и да се сазна ко је покушао да убије новинара Милана Јовановића.

На једном од претходних протеста, демонстранти су упутили три захтева. Први је формирање заједничке комисије власти и опозиције за дефинисање фер и поштених изборних услова. Други је избор новог састава РЕМ-а на равноправним основама и на предлог посланичких група власти и опозиције.

Трећи захтев је избор техничког руководства и уређивачког колегијума информативног програма РТС-а и РТВ-а, а које би у прелазном периоду чиниле нестраначке личности и које би равноправно делегирала и власт и опозиција.

Протест у Крагујевцу

У Крагујевцу су одржани 25. протести грађана против актуелне власти.

"Велики базар демократије", како су скуп назвали његови организатори, под слоганом "Србија на ногама",почео је окупљањем на тргу у центру града, уследила је протесна шетња,а затим обраћење опозиционих лидера са Ђачког трга.

Назив "Србија на ногама", како кажу, симболизује шестомесечне шетње не само Крагујевчана, већ грађана целе Србије који су устали, и на ногама су, тражећи слободу и демократију.

Окупљање у Крагујевцу, додају, има за циљ да се "људи додатно мотивишу и наставе да се боре и траже своја права".

Драган Ђилас, председник Странке слободе и правде, поручио је да је то борба за Србију у којој ће свако дете имати безбрижно детињство, а сваки грађанин живети од свог рада.

Зоран Лутовац, председник Демократске странке, рекао је да је борба опозиције, борба за поново успостављање система у држави.

Сматра, да би најпре требало да буде формирана нестраначка Влада, па тек онда да се изађе на,како каже, слободне изборе.

Сергеј Трифуновић, Председник Покрета слободних грађана, позвао је грађане да изађу на улице, јер, како је рекао, све почиње од слободног грађанина, који диже свој глас.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво