Скупштина и сутра о буџету

Иако Скупштина Србије има још само два радна дана до краја редовног заседања, још нема договора представника свих странака о усвајању буџета. Расправа о амандманима наставља се и сутра.

Скупштина Србије завршила је рад око 22 сата, а наставак расправе о амандманима на Предлог закона о буџету за наредну годину биће настављен сутра у 10 сати.

До сада је размотрено око 40 амандмана, а због временског теснаца у току су конструктивни разговори владајуће коалиције и опозиционих странака изузев СРС-а.

Поподневни рад Парламента обележило је јављање посланика Српске радикалне странке по повреди Пословника, након чега је председница Скупштине Славица Ђукић Дејановић одредила краћу паузу како би се нормализовао рад  и посланици наставили да расправљају о амандманима на буџет.

Посланици СРС-а негодовали су због, како су навели, увреде достојанства Парламента јер је посланик Демократске странке Марко Ђуришић опсовао посланика радикала Зорана Красића.

Скупштина је наставила рад након што је Ђуришић признао да је његов поступак био непримерен.

Критике опозиције

Током расправе опозиција је наставила да критикује Предлог буџета не одустајући од тезе да је расипнички и намере да укаже Влади и грађанима на могућност штедње и смањења трошкова у том најважнијем финансијском закону земље.

Радикали су истакли да је буџет Војводине дефицит, а да је администрација покрајине повећана у односу на 2007. годину три пута, што "једе новце Војводине".

Министарка финансија Диана Драгутиновић прихватила је, у име Владе, амандман који је уложио шеф посланичке групе ДСС-а Милош Алигрудић, којим је предвиђено да "буџету Војоводине припада 75 одсто, а буџету Србије 10 одсто од продаје НИС-а, док се преосталих 15 одсто према посебном програму Владе распоређује свим градовима и општинама у Србији".

Посланици су на почетку данашњег заседања говорили и о одговорности за кашњење буџета за чије су усвајање остала још два дана, а серију јављања по повреди Пословника изазвало је излагање посланика коалиције Албанаца прешевске долине Ризе Халимија, који је покренуо питање хапшења осумњичених за ратни злочин у Прешеву.

Радикали траже прихватање њихових амандмана 

Посланик Српске радикалне странке Милорад Буха затражио је од Владе да прихвати амандмане те странке на буџет за 2009. годину који се односе на смањење јавне потрошње и штедњу.

Буха је новинарима у Скупштини рекао да од Владе зависи да ли ће радикали одустати од расправе о својим амандманима на предложени буџет за 2009. годину и навео да су до сада прихваћена само два амандмана СРС-а.

Према његовим речима, радикали не условљавају усвајање буџета, али не споре да им треба вратити мандате посланика из клуба "Напред Србијо". 

Радикали ће до краја редовног заседања искористити све време да укажу на могућност штедње и смањења јавне потрошње, нагласио је Буха додајући да "за проналажење заједничког језика има сасвим довољно времена". 

Усвајање прихватљивих амандмана

Шефица посланичког клуба "За европску Србију" Нада Колунџија изразила је уверење да ће буџет за идућу годину бити усвојен у законском року "уколико постоји политичка воља и свест о томе да тај посао треба урадити".

Колунџија је новинарима у Парламенту пренела да Министарство финансија разматра амандмане и у договору с посланичким групама усваја све амандмане који су прихватљиви. Према оцени Колунџије, амандмани које је немогуће прихватити нема разлога ни образлагати.

Коментаришући брзину рада Скупштине, Колунџија је поновила да је једино могуће убрзање темпа које би довело до гласања у законском року "ако се повуку амандмани које је немогуће прихватити".

"Ја се надам да ћемо успети да усвојимо буџет и пратеће законе до истека рока", рекла је Колунџија. 

Буџет и штедња

Предлогом буџета предвиђено је да приходи износе 698,7 милијарди динара, расходи 748,3 милијарде динара, а планирани буџетски дефицит 49,6 милијарди динара.

На буџет је поднето 248 амандмана, од којих је Влада прихватила 13. Највише, око 150 амандмана, поднела је СРС, која је најавила да неће одустати од њиховог образлагања.

Иако имају озбиљне примедбе на буџет, посланици ДСС спремни су на кооперативност, као и посланици СНС, који наводе да неће одуговлачити.

Председница Парламента Славица Ђукић Дејановић обавестила је посланике да ће се, због важности усвајања буџета, радити и сутра од 10 до 22 сата. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се