Борба против прања новца, Србија скинута са "сиве листе"

Србија је скинута са "сиве листе" ФАТФ-а јер су испуњени сви захтеви када је реч о борби против прања новца и спречавању финансирања тероризма, потврђено је "Танјугу" у Министарству финансија.

Скупштина ФАТФ-а оценила је да је Србија испунила све захтевe, а скидањe са "сиве листе" значи да наша земља испуњава услове за отварање важног поглавља у преговарачком процесу са Европском унијом.

Србија је на "сиву листу" ФАТФ-а доспела јер је процењено да постоје недостаци у систему спречавања прања новца и финансирања тероризма.

У међувремену, Србија је доказала опредељеност на највишем политичком нивоу за испуњавање Акционог плана у овој области па је наша земља скинута са ове листе, потврдили су у Министарству финансија.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да се Србија годину и по дана борила да покаже да је искрено посвећена борби против прања новца и финансирања тероризма и навео да је том одлуком наша земља добила место које јој припада.

Стефановић је у изјави за Танјуг навео да је донет огроман број закона и подзаконских аката, али што је, каже, много важније, почела је њихова примена, а резултати се огледају у значајно већем броју лица која су процесуирана за прање новца и великој заплени имовине.

Премијерка Ана Брнабић је такође рекла да су то добре вести и истакла да је Србија имала велику штету јер је била на тој листи. Србија сада може бити један од лидера у борби против прања новца и тероризма, поручила је Брнабићева.

Одлука ФАТФ-а добар сигнал инвеститорима

Гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић оцењује да је то што Србија више није на "сивој листи" ФАТФ-а показатељ да се у Србију може лако улагати новац који има чисто порекло и намену, као и да је одлука ове међународне организације сигнал новим инвеститорима.

Касно синоћ, из Орланда (САД), где је одржана пленарна седница ФАТФ-а, у Србију је стигла вест која је, каже Табаковићева за Танјуг, била очекивана, да је наша држава скинута са те листе јер испуњава стандарде и примењује све системе појачаног праћења токова новца.

"То значи да смо земља у коју се радо и лако може уложити новац који има своје чисто порекло и намену", истиче гувернерка НБС.

Вест да Србија више није на "сивој листи", каже, много ће значити новим улагачима, онима који Србију не познају довољно.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво