Брнабић: Састанак у Паризу – пропуштена прилика

Премијерка Ана Брнабић рекла је, након што је председник Србије поручио да практично нема шансе за одржавање састанка у Паризу 1. јула, да је то велика пропуштена прилика, да не разуме политику Приштине и шта је алтернатива дијалогу.

Ана Брнабић је новинарима у Паризу рекла да поново губимо време због тога што су неки неразумни и не схватају колико је сваки дан за регион битан.

"Изузетно сам разочарана и не знам шта је алтернатива дијалогу, шта је други начин да решимо проблеме које имамо", рекла је Брнабићева новинарима у Паризу.

Каже да је потребно бити храбрији и наводи да сви говоре о Преспанском споразуму и праве паралеле али да би се постигао споразум или компромис морате да имате две стране спремне за компромис.

Овде то није случај, рекла је премијерка Србије.

У Преспанском споразуму, ма колико он био лакши од проблема Београда и Приштине, постојале су две стране у потпуности спремне на компромис – обе су нешто изгубиле али су обе много тога добиле, указала је премијерка.

"Жао ми је, тај се састанак вероватно неће одржати. Не знам шта је алтернатива, надам се да ће неко успети да разговара са Приштином шта је паметно и шта је будућност", истакла је премијерка.

Додала је да не разуме политику политичких лидера у Приштини.

Србију ће недостатак споразума, компромиса о дугорочној нормализацији односа са Приштином сигурно успорити али Приштина нема где без тог споразума, каже Брнабићева.

Они немају никакву перспективу, каже Брнабићева и додаје да оваквим понашањем шаљу поруку не само ЕУ већ и другим партнерима, САД, које су их неколико пута позвале да укину таксе и реаговали неким конкретним мерама.

"Али шта та порука значи за нас? Не могу бити срећна зато што они кажу – нема никаквиг договора, не занима нас ни шта каже Берлин, Париз, Вашингтон, јер то није добро ни за кога у региону, ни за Србе ни за Албанце на КиМ. Не разумем ту политику, не знам шта је следеће и молим све наше партнере да дођемо до тих разговора, да Приштина разуме шта раде пре свега Албанцима на Косову, па онда Србима на КиМ, свима нам и региону и Европи", рекла је Брнабићева.

Додаје да то никаквог смисла нема јер изолација Приштине не значи само то већ опасност за регион и Европу.

"Политика компромиса је политика 21. века" 

Упитана какав био могао да буде став САД према нама и да се спекулише да би могао да буде тврд и да би можда били само за мању корекцију, Брнабић каже:

"Зашто би био тврд? Хајде прво да дођемо поново до дијалога Београда и Приштине па ћемо онда да видимо. Неки компромис мора да се постигне."

Србија, како каже, не може да изгуби све, нити Приштина може да добије све.

"Не знам како било ко у Приштини мисли да разговор може да се води – ово су моји услови, прихватите или их оставите – то није могуће", поручује Брнабићева.

Навела је да су и немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон у Берлину рекли да се тако не води европска политика.

Политика компромиса је политика 21. века и међународних односа, то је зрелост лидера, ако нисте довољно храбри пустите друге да обезбеде бољу будућност, рекла је премијерка.

"Даћемо све од себе, сав политички капитал, ризиковаћемо и наше позиције, некад и наше животе за другачији Балкан али морамо да имамо другачијег партнера с друге стране стола", закључила је премијерка Брнабић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво